Prati nas

Mozaik

Rad od doma

‘Upomoć! Suprugova obitelj želi doći za Božić i ostati deset dana’

Rad od kuće je izazovan. Onima koji ga nisu iskusili može se činiti kao odmor. U ovoj priči to je povod za sukob unutar obitelji oko zajednički provedenih blagdana.

Objavljeno

|

Žena suočena s pritiskom gostiju tijekom blagdana. Savjeti Amy Dickinson o postavljanju granica za očuvanje mira i radnog prostora.
ilustracija: S. Bura/mj

Iako težimo tomu da nam božićni blagdani prođu u miru i veselju, velika očekivanja često čine da se osjećamo umorno, emocionalno ispražnjeno i neuspješno. Kako se riješiti tog stresa, već smo pisali, a jedna od najčuvanijih tajni sretnog Božića je vježbanje riječi “ne” i postavljanje jasnih granica, ma kako se to kosilo s tuđim očekivanjima.

Svjedoči o tomu i pismo čitateljice američkoj kolumnistici Amy Dickinson, čiji su savjeti među najprenošenijim novinskim tekstovima današnjice. “Grozimo se nadolazećih blagdana. Brat mog supruga i njegova obitelj (žena i dvoje djece) žele doći i provesti deset dana s nama. To su već radili prethodnih godina i nije bilo problema”, piše čitateljica koja se potpisala pseudonimom Opterećena.

Naime, pandemija koronavirusa globalno je promijenila radne navike i uvjete pa sve više ljudi diljem svijeta radi u vlastitim domovima. To je ovoj čitateljici problem, budući da je teško raditi u punoj kući gostiju. “Pitali smo ih može li njihov boravak biti ograničen na nekoliko dana jer nam je teško uskladiti posao i dugotrajne goste. Bili su uvrijeđeni i optužili su nas da nismo gostoljubivi”, piše.

“Kako postaviti primjerene granice i obavijestiti ih da su dobrodošli, ali da je teško udovoljiti njihovom zahtjevu za dužim boravkom?” zaključno pita čitateljica.

“Draga, već ste obavijestili članove obitelji o svojim granicama vezanim uz blagdanski posjet. Svaka vam čast! Njihova reakcija na te granice bila je nepristojna. To je šteta za njih!” odgovara Dickinson.

“Ako još uvijek želite ugostiti takvu ekipu, možete ih kontaktirati kako biste im rekli da su dobrodošli provesti u vašem domu period od 23. do 25. prosinca. Kažite im da se nakon toga morate vratiti na posao u vaš kućni ured. Predložite im da odsjednu kod drugih članova obitelji, Airbnbu ili motelu, ako postoji u okolici. Kažite im da bi vas to veselilo, budući da biste se mogli družiti nakon što završite posao za taj dan. Ako im to odgovara, normalno”, predlaže kolumnistica.

“Maraton od deset dana za obitelj s djecom tijekom blagdana je ekstreman, čak i ako ih ne ugostite u prostoru koji je postao vaše radno mjesto”, kaže Dickinson.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.