Prati nas

Zdravlje

Pazite na sebe

Tajna dobro pripremljenog Božića, bez stresa i umora

Trebamo biti svjesni da će biti trenutaka razočaranja, situacija koje neće ispasti onako kako smo planirali te izazova koji će se neizbježno pojaviti. Sposobnost suočavanja s nesavršenostima života ključna je za očuvanje mentalnog zdravlja tijekom blagdanske sezone.

Objavljeno

|

Domaćica s osmijehom peče božićne kolače. Upravljanje stresom ključno je za zdravlje tijekom blagdana. Planirajte unaprijed, uzimajte odmore, odustanite od savršenstva i birajte pametno hranu. Odmorite se kako biste spriječili nakupljanje stresa.
ilustracija: S. Bura/mj

Bolje je upravljati stresom iz trenutka u trenutak, nego rješavati stvari nakon što eskaliraju. Istraživanja pokazuju da tijelu može trebati četiri puta više vremena da se oporavi od štetnih učinaka stresa, u usporedbi s duljinom vremena koliko je bilo izloženo stresu.

Praćenje razine stresa tijekom božićnih blagdana i uspješno upravljanje stresom korisno je za zdravlje te može spriječiti psihički i fizički umor koji doživljavaju ambiciozniji ljubitelji božićnih svečanosti, pogotovo žene koje pokušavaju organizirati “Božić iz snova” za obitelj i prijatelje.

Planove valja održavati unutar realnih granica, a uloženi napor trebao bi biti unutar lako podnošljivog raspona. Ova točka posebno je važna za to kako ćete se osjećati fizički, psihički i emocionalno tijekom i nakon božićnih blagdana.

Počnite rano, planirajte unaprijed

Osjećaj da imate previše posla i premalo vremena za njegovo obavljanje izaziva stres. Zato krenite rano i planirajte unaprijed. Iako je sada kasno za kvalitetnu realizaciju ove ideje, nagodinu započnite božićne pripreme već u ljeto ili ranu jesen. Odlučite o budžetu, darovima, obrocima i kolačima koje ćete pripremiti te, eventualno, putovanjima na koja ćete ići.

Idućih mjeseci, do Božića, polako povezujte sve te točkice u cjelinu koja će vas zadovoljiti, a ne iscrpiti. Lagano planiranje i “odrađivanje” Božića značajno smanjuje stres, a istovremeno vam ostavlja dovoljno vremena da i sami uživate u blagdanima.

Uzimajte kratke odmore

Redoviti odmori odličan su način za minimiziranje nakupljanja stresa. Odmor i opuštanje svaki dan mogu održavati tijelo i um zdravima, posebno tijekom hektičnih ili stresom ispunjenih razdoblja poput božićnih blagdana. Čak i pet minuta odmora tijekom dana može biti dovoljno da neutralizira nakupljanje stresa.

Osim toga, česti odmori mogu pomoći nadoknaditi izgubljeni san. Zapravo, ako ne možete spavati, odmorite se. Odmor smanjuje pretjeranu stimulaciju tijela, što može olakšati aktivaciju mehanizma sna. Što je tijelo odmornije, to je lakše zaspati. Nije sebično uzeti vrijeme za odmor. Česti odmori mogu biti važna samopomoć.

Odustanite od savršenstva

Život nije savršen. Nikada neće biti. To je stvarnost koju moramo prihvatiti. Stoga moramo biti na čisto s time da stvari neće biti savršene, uključujući i to kako će se naši blagdani odvijati. Bit će razočaranja, stvari koje neće ispasti “baš kako treba” i problema koji će se pojaviti.

Učenje prihvaćanja nesavršenosti života i prilagodba stvarnim situacijama može smanjiti značajan dio stresa, posebno za osobe koje su perfekcionisti. Dodir sa stvarnošću može poboljšati kvalitetu života. To vam omogućuje da uživate u “onome što jest”, umjesto da budete frustrirani i razočarani zbog “onoga što bi trebalo biti”.

Budite svjesni onoga što jedete i pijete

Lako je izgubiti se u svim tim izborima hrane tijekom božićne sezone. Prejedanje, konzumiranje previše sezonskih specijaliteta i konzumiranje previše alkohola uobičajeni su uzroci stresa. Mnogi namjerno zaborave na dijete i zdravlje pa proslave blagdane uz prekomjerno uživanje u svemu. I dok je malo opuštanja zdravo, potpuno se opustiti pa onda plaćati mjesecima oporavka možda nije najbolji izbor.

Ove godine umjesto prejedanja, pripazite što trpate u sebe. Također, jedite sporije. Budući da želudac treba otprilike dvadeset minuta da obavijesti mozak da je napunjen, sporije jedenje može vam pomoći da pojedete manje, a ipak se osjećate sito.

Jedite puno malih obroka. Možda ćete otkriti da ne trebate ili ne želite toliko koliko ste prvotno mislili. Također, zapamtite da hrana bogata šećerom, stimulansima i alkoholom stresira tijelo. Iako isprva uživate, vaše tijelo i živčani sustav pate.

Budite izbirljivi oko onoga što jedete i pripazite na količine, jer to vam može pomoći u sprječavanju nepotrebnog stresa koji proizlazi iz prejedanja. I ne zaboravite, što više sada upravljate stresom, manje će problema biti nakon božićnih blagdana.

A vi, imate li iskustva s božićnim stresom i kako se nosite s njime?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.