Prati nas

Mozaik

Važne stvar

15 mjesta koja najčešće zaboravimo očistiti kad imamo generalku

Događa li vam se često da pola dana čistite kuću ili stan, a čim sjednete i odahnete, naglo opet poskočite jer ste nešto zaboravili prebrisati, oprati? Ah, događa se i nama, zato donosimo popis svega na što većina zaboravi kad ima ‘generalku’ – neka vam služi kao podsjetnik.

Objavljeno

|

Kako se riješiti prašine? kako pravilno čistiti kuću?
foto: S. Bura/mj

Znamo da nikome neće doći sanitarna inspekcija, ali je neke stvari kod kuće važno očistiti, prije svega zbog higijene. Tako na stranici specijaliziranoj za kulturu življenja odnosno poboljšanje doma, HouseDigest, savjetuju da najprije sastavimo listu zadataka koji treba odraditi u svakoj sobi.

Zatim biste trebali odrediti koliko često trebate odrađivati svaki od tih zadataka, što je individualno jer ovisi o stilu života. Na primjer, ako imate kućne ljubimce, možda biste trebali češće usisavati.

Nakon toga važno je odrediti prioritetne zadatke – možda vam je čista kupaonica važnija od besprijekorno čiste kuhinje. Također biste trebali razmisliti o tome kako biste radije čistili. Je li to svaki dan po malo ili biste se uhvatili u koštac sa svime odjednom, piše HouseDigest. Nakon što o svemu tome promislite, moći ćete osmisliti personaliziranu rutinu čišćenja.

A da biste lakše sastavili popis zadataka za svaku sobu, možda će vam pomoći naš podsjetnik na 15 stvari i mjesta u svakom domu koje ljudi najčešće zaboravljaju očistiti:

Prekidači za svjetlo

Razmislite dobro, kada ste zadnji put temeljito obrisali sve prekidače za svjetlo, nešto što dodirujete svaki dan i na baš uvijek čistim rukama? Ako se ne možete sjetiti, definitivno je vrijeme da to odradite.

Kvake

Baš kao i prekidači za svjetlo, kvake na vratima su nešto što koristimo svaki dan, ali se rijetko sjetimo očistiti ih. Napominjemo da je ovaj zadatak lako izvršiti u vrlo kratkom vremenu, stoga činite to često.

Stroj za pranje posuđa

Obično zaboravimo svaki put nakon upotrebe očistiti kuhinjske aparate, uključujući perilicu posuđa. Ako trebate pomoć pri lociranju filtera stroja za pranje posuđa – on se obično nalazi na samom dnu i vidjet ćete ga kad izvučete donju policu. Očistite ga.

Kanta za smeće

Budući da u kante za smeće bacamo sve i svašta, mogu se uprljati i puštati neugodan miris. Pranjem sapunom i vodom možete brzo osvježiti svoj dom!

Unutarnje ukrasne biljke

Ako na listovima vaše biljke ima slojeva prašine, velike su šanse da ne dobivaju dovoljno sunčeve svjetlosti. Redovito brisanje biljaka suhom krpom omogućit će im da napreduju. To biste također trebali učiniti s umjetnim biljkama kako biste stvorili realističan izgled i postigli da vam dom izgleda čišće.

Višekratne vrećice za kupovinu

Ako koristite višekratne vrećice za kupovinu, možda biste ih trebali ubaciti u perilicu rublja ili ih na brzinu izribati u sudoperu. Naime, na dnu vrećice može se sakriti prljavština od neopranih proizvoda.

Okviri slika na zidu

Iako se lako zaboravljaju, važno je obrisati prašinu s okvira za fotografije ili umjetničke slike jer se na njima može skupiti zbilja debeli sloj prljavštine.

Vrh vrata

Još jedno mjesto na kojem bi se prašina mogla skupljati je na vrhu vaših vrata. Za čišćenje ovog područja koristite vlažnu ili pak pahuljastu krpu.

Daljinski upravljač

Evo još jedne stvari koju većina zaboravi očistiti: daljinski upravljač koji se dodiruje gotovo svaki dan (a ponekad i prstima natopljenim maslacem).

Ukrasni jastuci

Iako se često sjetimo u perilicu ubaciti dekice, na ukrasne jastučnice volimo zaboraviti. Ovisno o materijalu vašeg jastuka, oni se mogu prati u perilici ili obrisati vlažnom ili suhom krpom.

Dozatori sapuna

Dozator sapuna je još nešto što koristimo svaki dan. Budući da ovaj predmet koristite i kad su vam ruke prljave, najvjerojatnije je prošaran s mnogo bakterija.

Barski stolci i stolice

Brisanje vaših stolica i barskih stolaca važno jer se te površine često koriste i mogu skupljati sitne mrvice ili prolivenu tekućinu.

Zid iza štednjaka

Taj je dio zida često preplavljen mrljama od ulja ili hrane. Mnogi zanemaruju ovaj zadatak, ali bi ga trebalo dodati gotovo svakodnevnoj rutini.

Košara za rublje

U kupaonici je lako zanemariti čišćenje košare za rublje – možda je nikad niste ni očistili. No, to je posebno važno ako svoju prljavu i čistu odjeću stavljate u istu košaru, kao što to radi većina ljudi.

Glava tuša

Ako imate tvrdu vodu, minerali bi se mogli nakupiti na glavi tuša, pogoršavajući protok vode. Obavezno je često prebrišite, povremeno i natopite octom pa ostavite tako do idućeg tuširanja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.