Prati nas

Povjerljivo

Unutarnji sukob

Baka i djed su u domu, nemam srca iznajmiti njihov stan. Trebam li ipak?

Ponekad nam razum govori jedno, a srce nešto posve drugo i u nama se tada dogode unutarnji sukobi koje je teško primiriti. U takvim situacijama dobro je poslušati mišljenje ljudi koji nisu subjektivni poput nas i naših bližnjih, ne bi li došli do rješenja koje bi nam donijelo olakšanje.

Objavljeno

|

Mlada žena naslijedila je garsonijeru od bake i djeda u staračkom domu. Sada je trudna i razmišlja o iznajmljivanju, ali srce je vuče nazad. Muče je pritisak okoline i unutarnji sukobi.
ilustracija: S. Bura/mj

Na to se odvažila i hrabra žena koja na stranici Mamine tajne javno pita je li u redu slušati srce i držati praznom garsonijeru koju je naslijedila od bake i djeda koji su u staračkom domu, ili bi je ipak trebala urediti i iznajmiti.

“Prije tri godine naslijedila sam garsonijeru od bake i djeda koji su otišli u starački dom. Još su živi, hvala Bogu. Tu sam garsonijeru čuvala za slučaj da se oni predomisle i odluče se vratiti. Nakon godinu i pol su rekli sa se stvarno ne misle vraćati i tada sam je počela pripremati za najam”, napisala je. No, kako objašnjava nadalje, u međuvremenu je ostala trudna, a sada je trudna i s drugim djetetom i nikako da to uređenje garsonijere privede kraju.

Muči je, priznaje, više toga. “Tamo je još sve puno njihovih stvari, dosta je toga i u kutijama. Svako malo im nešto zatreba i ja im to odnesem u dom. Zbog svega toga nekako mi se čini kao da nisam spremna to iznajmiti dok su oni živi. Tako mi je u srcu”, piše nadalje.

Srce joj ne da

No, okolina joj ne da mira i bližnji joj stalno predbacuju. “Sada mi svi samo kvocaju i kvocaju u stilu kako mogu to držati prazno, da sam trebala to odmah iznajmiti, kad mislim krenuti s najmom i zarađivati. Svjesna sam toga svega i sama, ali ne ide mi. Kad me pritišću, svaki put im objasnim zašto još ne iznajmljujem, a oni opet ponavljaju i kao da se ljute”, napisala je.

Znam da bi drugi bili sretni i zahvalni na takvoj prilici, i ja sam naravno sretna i iznajmiti ću to kad-tad, ali možda u meni čuči taj nekakav sram dok su oni još živi. Ne znam, kao da me uvijek nešto spriječi da to pripremim za najam. Nisam više sigurna jesam li stvarno tako luda zbog toga, kao što mi drugi govore?” pitala je stranici Mamine tajne ova osjećajna unuka.

Odgovori i savjeti se odnose na – savjest

Dobila je preko stotinu odgovora i savjeta, većina je išla u istom smjeru – neka posluša srce i ne dira garsonijeru dok god osjeća da je to ispravno.  

“Jedino ispravno je postupati po svom srcu. Mišljenje drugih je nebitno, pogotovo u ovakvoj situaciji. Naučite srezati komentare, ne reagirati na njih i vjerujte, uskoro oko sebe više nećete imati nepozvanih savjetnika za bilo kakvu odluku koju ćete donijeti u životu”, glasio je jedan odgovor.

“Super ste mlada mama, baš ljudski razmišljate i poštujete baku i djeda”, pohvalila ju je  jedna sudionica rasprave. Potom je uslijedio savjet: “Slijedi svoje osjećaje i svoje srce, a svima onima koji ti nameću svoje mišljenje bez razmišljanja slobodno reci da je to tvoja odluka i neka se posvete svojim problemima.”

Nema ništa gore od loše savjesti

“Niste ludi već slijedite svoje srce i svaka vam čast! A te savjetnike ne uzimajte k srcu jer nema ništa gore od loše savjesti koja jede iznutra. Vi pokazujete da srce i ljubav idu prije interesa i bravo za to”, stoji u komentaru. 

Našlo se i onih koji su bili u sličnoj situaciji: “Kad mi je mama umrla, još godinu dana nisam mogla čistiti stan od njenih stvari, a kamoli pustiti nekog drugog unutra. A kud još da je živa i u domu. Tako da vas u potpunosti razumijem i podržavam.”

Uslijedio je i jedan poetski odgovor: “Glas srca bolje zna od sedam najboljih čuvara sa sedam najviših gradskih zidina i zato radi ono što osjećaš. Nisi garsonijeru dobila zbog drugih i njihovih mišljenja nego zbog sebe i toga što jesi. Uvijek će biti onih za i protiv što god napravila, tako da je sve bitno u tvojim rukama, samo se nauči nositi sa svojim odabirima.”

“Iznajmi i olakšaj im starost”

I dok su neki apsolutno na strani žene i potiču je da pričeka s najmom, jer bi i sami tako učinili, ima i onih koji razumiju zašto je svi oko nje požuruju.

“Mogu shvatiti da vas drugi iz svog kuta gledanja potiču na iznajmljivanje jer smatraju da ovako imate samo trošak režija i održavanja te da bi vam uz dvoje djece novac itekako dobro došao kako za život, tako i za ulaganje u garsonijeru. Svakako trebate napraviti ono što smatrate da je za vas ispravno jer vi najbolje poznajete svoje osjećaje”, glasio je jedan od savjeta.

“Nekretnina je vaša, oni su vas njome nagradili, iznajmite je i obradujte baku i djeda nekim sitnicama, možda im primjerice možete priuštiti fizikalne terapije u domu, ili nešto tog tipa što bi im olakšalo staračke dane. Svi znamo koliko se to skupo plaća. Vi ćete se osjećati bolje, a stan neće biti prazan”, smatra druga članica ove grupe.

“Vi ste rijedak primjer. Slušajte svoje srce, i sama bih vjerojatno tako postupila. To je jednostavno neki respekt prema njima. Budite ponosni na sebe. No postoji i opcija da iznajmite pa njima financijski pomognete oko nečega ako im je potrebno, ali prije toga sjednite i dogovorite se. Možda dogovorite i da taj novac spremate na štednju za vašu djecu. Opet se čini fer i ispravno. Poslušajte ih samo ako osjetite da su sto posto sigurni u ono što ste dogovorili”, još je jedan od savjeta.

Sipale su se iz rukava i izreke, pa tako za kraj donosimo odgovor koji glasi: “Ima jedna izreka, jednom sam je pročitala i zapamtila za cijeli život: Kad imaš srce, ne možeš imati gaće. E sad, tko shvati, shvati. Postupite kako se osjećate, pustite druge!”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.