Prati nas

Povjerljivo

Trpi nepravdu

Gordana: ‘Država mi uzme 80 eura od mirovine jer ne kukam nego radim’

Odlazak u mirovinu neki čekaju ‘kao ozebli sunce’, ali ubrzo shvate da to ipak nije život kakav žele, pa se vrate u svijet rada. Ako se umirovljenici zaposle na četiri sata, zadržavaju i mirovinu, no gospođa Gordana upozorava da država tu ipak ugrabi dio kolača. Ona tako ostaje bez 80 eura mjesečno.

Objavljeno

|

Gordana, svježa umirovljenica, dijeli borbu s mirovinom, porezom i ograničenim pravima, ističući nedostatke u mirovinskom sustavu.
ilustracija: S. Bura/mj

Naša čitateljica Gordana svježa je umirovljenica, no nije posve zadovoljna s našim mirovinskim sustavom. “U mirovinu sam otišla prošle godine u srpnju. Cijeli svoj radni vijek provela sam u bolnici kao medicinska sestra, uvijek sam bila uz bolesnike.”

“Bio je to smjenski rad, noćne smjene su bile česte, a radilo se naravno i praznicima, subotama i nedjeljama. Odradila sam nebrojeno prekovremenih sati koji desetljećima medicinskim sestrama nisu bili plaćeni”, objasnila je na početku pisma koje nam je uputila.

Dva šoka u nekoliko mjeseci

Dobila, je, otkriva nam potom, rješenje prema kojem joj mirovina iznosi 780 eura. “U redu, mislila sam si, nije puno, ali se s tim može preživjeti. Onda je došla prva isplata mirovine na moj račun, a ona je glasila: 760 eura. U redu, rekoh opet, to je zbog poreza i što se tu može”, ukazuje na prvo otkidanje od obećane mirovine.       

Potom se, piše nam, odlučila vratiti u svijet rada, i tada je doživjela još jedno sakaćenje mirovine. “Naučila sam raditi cijeli život pa sam odlučila natrag se zaposliti na četiri sata, ovaj put u ambulanti medicine rada i sporta. Smatram da i dalje mogu pridonositi društvu. I što se dogodilo? Dobijem mirovinu 700 eura! Zovem mirovinsko, rekli su mi da moram plaćati porez na dobit. Tako mi sada svaki mjesec uzmu ukupno 80 eura poreza. To je godišnje gotovo 1000 eura”, požalila nam se.

Nema pravo na dodatke

Potom je istaknula da je zakinuta i na druge načine. “Nemam pravo na nikakvu naknadu, ni božićnicu, ni uskrsnicu, ni energetski dodatak ili dodatak za ublažavanje posljedica inflacije. Sada će oni koji imaju malu mirovinu krenuti na mene drvljem i kamenjem, jer smatraju da je nemam što tražiti, a ja znam da su mnogi svojevoljno otišli u prijevremenu mirovinu i danas dobivaju svakakve naknade i pomoć, a sjede doma i kukaju i kritiziraju one koji se bore za sebe”, napisala je.

Nitko se, napominje, ne pita koliko je uplatio u mirovinsko. “Baš takvi stalno nešto traže. Ja ne tražim ništa, samo zahtijevam da mi ne uzimaju ono što sam dugogodišnjim radom zaradila. Iako moram reći da znam da neki s dodacima na kraju dobiju gotovo isti iznos kao i ja kad mi uzmu na ime poreza.”

“Po tome se čini da je bolje sjediti doma i gunđati. Jer, napominjem, prema zakonu umirovljenik može raditi četiri sata bez da mu diraju mirovinu. A meni uzmu mojih 80 eura mjesečno. Tko je tu lud?”, pita se na kraju pisma umirovljenica Gordana.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.