Prati nas

Vijesti

Zaštita prava

Hrelja službeno zatražio uvođenje pravobranitelja za umirovljenike

Ovakav specijalizirani pravobranitelj bi pružio višu zaštitu ove velike i socijalno osjetljive skupine građana, smatra Hrelja.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja hvali Plenkovića.
Silvano Hrelja

Silvano Hrelja, nezavisni saborski zastupnik, najavio je da u saborsku proceduru upućuje Prijedlog zakona o pravobranitelju za umirovljenike i starije osobe, s ciljem više razine zaštite te velike i socijalno osjetljive skupine građana.

“U mnogim zemljama koje su prihvatile koncepciju specijaliziranih pravobranitelja postoje i oni za umirovljenike, a kako je Hrvatskoj, osim pučkog pravobranitelja, djeluju i pravobranitelji za prava djeteta, za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom, možemo reći da je u Hrvatskoj prihvaćen koncept specijaliziranih pravobranitelja”, kazao je na konferenciji za novinare u Saboru.

Osnivanjem specijalizirane institucije, objašnjava bivši prvak Hrvatske stranke umirovljenika i aktualni saveznik vladajućih, rasteretio bi se ured pučke pravobraniteljice u čijim se izvješćima ističu poteškoće u ostvarivanju prava i podmirenju osnovnih životnih potreba kao i nejednaka dostupnost zdravstvene zaštite s obzirom na imovno stanje i prebivalište.

S jednim od najvećih udjela starijeg stanovništva u Europi, naglasio je, Hrvatska se svrstava među zemlje u svijetu s najstarijim stanovništvom. Prema podacima UN-a za 2020. veći udio stanovništva 65+ od Hrvatske imali su samo Japan, Italija, Portugal i Finska, a broj starijih građana se povećava i lako je pretpostaviti da će se i u većem broju susretati s problemima u ostvarivanju svojih prava, upozorio je.

S ciljem više razine zaštite te velike i socijalno osjetljive skupine građana, predlažemo osnivanje pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe i uređivanje te problematike posebnim zakonom koji danas upućujemo u proceduru, zaključio je Silvano Hrelja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.