Prati nas

Vijesti

Javni servis

HSU zahtijeva novi model RTV pretplate za umirovljenike

HSU smatra da bi umirovljenici trebali plaćati pretplatu u iznosu od 1,5 posto prosječne neto mirovine.

Objavljeno

|

Tko je oslobođen plaćanja rtv pretplate?
foto: Nickolas Nikolic/Unsplash

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) upozorava da je uslijed inflacije i povećanja mirovine, velik broj umirovljenika ostao bez povlastice oslobađanja plaćanja RTV pretplate te sada plaćaju koliko i osobe koje su u radnom odnosu.

Povlastica oslobađanja plaćanja pretplate odnosi se samo na pretplatnike – umirovljenike koji su 12. listopada 2015. bili u HRT-ovoj evidenciji kao nositelji plaćanja pristojbe. Zbog toga predsjednik stranke Veselko Gabričević misli da je pravno neodrživo stanje da su umirovljenici koji su postali pretplatnici nakon toga datuma zakinuti za tu povlasticu.

Limit za oslobađanje od plaćanja punog iznosa pretplate u 2024. ostao je isti, odnosno 199,25 eura pa je velik broj umirovljenika ostao bez povlastice oslobađanja plaćanja punog iznosa pretplate. Zbog toga je HSU, kaže Gabrić, tražio i izmjenu odluke Nadzornog odbora HRT-a i povećanje cenzusa za tu povlasticu.

Pisali su i vladi i zatražili izmjenu Zakona o HRT-u kako bi ubuduće za umirovljenike pretplata iznosila 1,5 posto od iznosa prosječne neto mirovine u prethodnoj godini čime bi se na neki način kompenzirao njihov dugogodišnji prijedlog ukidanja RTV pretplate umirovljenicima. Umirovljenici bi tako plaćali pravedniju pretplatu u iznosu 6,75 eura, predlaže HSU.

Kako se raspodjeljuje novac od mjesečne pristojbe?

Sukladno zakonskim odredbama 2 posto sredstava prikupljenih od mjesečne pristojbe uplaćuje se Hrvatskomu audiovizualnom centru (HAVC), a 3 posto u Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija. Tako se novcem od mjesečne pristojbe podržava razvoj hrvatskoga filma i cijele audiovizualne industrije te rad lokalnih i neprofitnih medija.

Sredstva Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija temeljem javnih natječaja raspoređuje i dodjeljuje Vijeće za elektroničke medije.

Sredstva prikupljena mjesečnom pristojbom nedostatna su za financiranje djelatnosti pružanja javnih usluga utvrđenih Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji te se Hrvatska radiotelevizija koristi najvećim dijelom svojih komercijalnih prihoda za sufinanciranje javnih usluga.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.