Prati nas

Povjerljivo

Ivan (76): ‘Dojadili su mi i televizija i mobitel i život bez moje djece’

Zima je razdoblje kad nam se naši umirovljeni čitatelji češće nego inače žale na samoću. I dok ljeti borave na otvorenom gdje pronalaze raznorazne zanimacije, zima zna biti duga i osobito za samce, teška. Tako nam gospodin Ivan priznaje da je već potpuno klonuo od dosade, nekretanja i samoće.

Objavljeno

|

Gospodin Ivan (76) iz Gorskog kotara dijeli svoju životnu priču. Nakon desetljeća života u Njemačkoj, vratio se u rodni kraj, gradeći dom s suprugom. No, sada je sam, dok mu sin i unuci ostaju u Njemačkoj. Razmišlja o povratku, ali nema više gdje. Život stvara nostalgične krugove, a zima mu teško pada. Sam u velikoj kući, gubi interes za televizijom i mobitelom. Rijetko izlazi, nema bliske prijatelje, a društvo u gostionici je prošlost. No, čeka proljeće s nadom, planira raditi oko kuće, njegovati voćnjak, tražiti gljive i berbom ljekovitog bilja. Unatoč teškoćama, nada mu je u vedrim danima.
ilustracija: S. Bura/mj

Od svoje 26. godine života, gospodin Ivan (76) iz Gorskog kotara živio je u Njemačkoj, sve do umirovljenja prije desetak godina. “Tu smo supruga i ja za života gradili kuću, nadajući se da ćemo u mirovini u njoj uživati. I doista smo sretno dočekali povratak u moj rodni kraj, ali je ona četiri godine kasnije umrla. Sada sam tu ostao sam, sin i moji dragi unuci su u Njemačkoj”, govori nam.

Već je pomišljao vratiti se u Njemačku preko zime, ne bi li malo bio sa svojima, no nema više gdje biti. “Tamo nemam više ništa, a djeci se u stan ne želim uvaljivati. Žive užurbano i stalno su nervozni, ne bi ni oni sa mnom, niti bi ja s njima dugo izdržao”, kaže kroz kiseli smiješak.

Život kao da se ponekad ruga

“Tako vam je to, cijeli život stvaraš nešto u domovini, lovi te nostalgija, čekaš povratak, a onda shvatiš da si tu u starosti sam i počne te vuči tamo gdje je ostala obitelj – djeca, unuci. A njima ne pada na pamet vratiti se, čak ne žele tu na selu provoditi godišnje odmore. Radije si plate more, ili otputuju negdje. Onda se dogodi da te i tu lovi nostalgija, sada pak za njima. Život kao da nam se ponekad ruga”, raspričao se gospodin Ivan.

Ova mu je zima, kaže potom, baš teška. “Sam sam k’o pustinjak u ovoj velikoj kući, dojadila mi je već i televizija, i mobitel, i sjedenje kraj prozora gledajući na ovu pustu ulicu gdje rijetko netko i prođe. Van idem samo kratko, hladno je, imali smo i snijega i još ga bude, vjerujem.”

“Po selu ne idem, samo povremeno kod jednog susjeda. Četrdeset godina sam živio vani i nemam bliskih prijatelja kojima mogu banuti na vrata. Nekoliko znanaca je već i umrlo, jedan s kojim sam si bio dobar je u staračkom domu u Rijeci”, pripovijeda nam.

Više ne ide u gostionicu

Nekada se društvo okupljalo u gostionici, sada rijetke sjedne na espreso, samo kad ide u trgovinu. “Sjednem ujutro na kavu, a i to možda jednom, najviše dvaput tjedno. Trgovina mi nije blizu, a iako vozim, ne idem često u mjesto. Prije smo se nas nekoliko iz sela nalazili uz gemište, sada pijem lijekove za srce i odrekao sam se alkohola, a niti bih imao s kim ići”, kaže.

Kaže nam na kraju srdačnog razgovora da samo čeka proljeće. “E onda vam živnem, stalno si nađem nekog posla oko kuće. Imam i veliki voćnjak, i sasvim mali povrtnjak, ali i puno vrta za kositi. Mogu vam reći i da sam nastavio njegovati i ruže o kojima je prije brinula supruga.”

“Strastveni sam gljivar pa sam stalno u potrazi za gljivama, a berem i ljekovito bilje, pa to sušim za začine i čaj. Uvijek treba i nešto popraviti na kući, ne može mi biti dosadno. Ali evo, zima je pogotovo za samca ubitačna, baš vidim da sam fizički i psihički pao. No, dok je meni još snage u rukama i nogama, ima i nade da će me proljeće i vedriji dani pokrenuti”, zaključio je naš razgovor gospodin Ivan.

A vi, kako ispunjavate ove hladne zimske dane?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.