Prati nas

Mozaik

Mentalno zdravlje

Izbacite iz doma satove koji kucaju, pogotovo ako ste stariji od 60

Vanjski ritmovi mogu utjecati na unutarnje tjelesne ritmove. Tako određene vrste glazbe mogu sniziti krvni tlak i puls, dok manipuliranje smjenom svjetlosti i tame može utjecati na spavanje. Što tek može činiti ritam sata u vašem životnom prostoru?

Objavljeno

|

Kako otkucavajući sat u domu može utjecati na emocionalno stanje i percepciju vremena prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Florida? Koje su posljedice otkucavajućeg sata na mentalno zdravlje i životne odluke, posebno kod žena, prema stručnjaku za organiziranje doma Karen Kingston? Kako vanjski ritmovi, poput zvuka otkucavanja sata, mogu utjecati na unutarnje ritmove tijela prema studiji provedenoj u Japanu 2014. godine, te koje su preporuke za smanjenje negativnih utjecaja otkucavajućeg sata u domu?
foto: Indra Projects/Unsplash

Sat koji kuca u vašem domu možda ima nepovoljan utjecaj na vas. Njegovo kuckanje može vas učiniti nervoznim usađujući vam osjećaj da vam vrijeme nepovratno curi kroz prste. To je zato što konstantan i tihi zvuk otkucavanja pruža neprestani podsjetnik da vrijeme prolazi. Vaša svijest brzo nauči ignorirati ta zvuk, ali vaša podsvijest i dalje čuje svaki otkucaj.

“Ovo se pokazalo istinitim u slučaju svakog klijenta s kojim sam ikada radila, a koji ima sat koji kuca na istaknutom mjestu u domu”, kaže stručnjakinja za organiziranje doma Karen Kingston. Dapače, u tekstu za portal Sixty and me tvrdi da za ovaj fenomen postoji i znanstvena potvrda.

U jednom istraživanju provedenom na Sveučilištu Florida, ispitanici su odgovarali na upitnike o svom idealnom partneru i u kojoj dobi bi željeli stupiti u brak i imati djecu. Pokazalo se da su žene koje su bile u prostoriji s otkucavajućim satom odabrale brak i roditeljstvo u ranijoj dobi.

“Analiza prikupljenih podataka je pokazala da su najviše pogođeni oni iz nižih socijalnih slojeva, ali primijetila sam da svatko tko ima otkucavajući sat u svom domu osjeća da općenito nema dovoljno vremena. Uklonite li sat ili ga zamijenite tišim, uvjerenje obično nestane”, kaže Kingston.

Osjećaj da je život repetitivan i dosadan

Osim toga, monoton, ponavljajući zvuk može uzrokovati osjećaj da je ljudska egzistencija ništa više od niza ciklusa, ponavljajućih dana, tjedana i godina. Neki kažu da im je zvuk otkucavanja utješan i da uživaju u sigurnom, predvidljivom životu, ali kako je jednom rekao Benjamin Franklin: “Neki ljudi umiru sa 25, a ne pokapaju se do 75.” Život pruža puno više od ponavljanja istih stvari iznova i iznova.

Otkucavajući sat može utjecati na ritmove tijela

Ljudsko tijelo ima mnogo različitih ritmova. Svaki od nas ima jedinstveni obrazac otkucaja srca koji je toliko karakterističan da se razvija tehnologija koja bi ga koristila kao neponovljivu lozinku, nešto poput otiska prsta. Tu je i ritam disanja, frekvencija moždanih valova i osobni ciklus spavanja i buđenja. Većina stanica u tijelu ima vlastiti cirkadijalni ritam.

Vanjski ritmovi mogu utjecati na unutarnje tjelesne ritmove. Tako određene vrste glazbe mogu sniziti krvni tlak i puls, dok manipuliranje smjenom svjetlosti i tame može utjecati na spavanje.

Studija provedena 2014. godine u Japanu pokazala je da prisutnost sporog otkucavajućeg sata u prostoriji usporava i performanse osobe koja je u istoj prostoriji. Vjerojatno postoje i mnogi drugi učinci koji još nisu istraženi.

Što učiniti?

Kucajući sat u bilo kojem dijelu vašeg doma utjecat će na vas, ali najgore mjesto za sat je na noćnom ormariću ili bilo gdje u vašoj spavaćoj sobi. Bit ćete izloženi tom zvuku tijekom svih sati spavanja. To je posve nepotrebno u vremenu kada je moguće jeftino nabaviti nečujne satove. I većina zidnih satova danas radi na baterije pa samo treba pronaći onaj koji odgovara vašem interijeru i stilu. Učinite to.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.