Prati nas

Zdravlje

Vitamini i hormoni

Kako oživjeti strast? Možda vam nedostaje jedan vitamin

Za vrijeme sunčanih ljetnih mjeseci obično se osjećate sretnije, više ste na otvorenom tijekom dana, a vaša seksualna želja je također izraženija. Jeste li se ikada pitali zašto?

Objavljeno

|

ilustracija: S. Bura/mj

Jedan od razloga za povećanje libida može biti jednostavno taj što imate više hormona sreće u organizmu, a sve zahvaljujući vitaminu D koji dobivate boraveći na suncu. Za kratkih zimskih dana ne koristimo ni ono malo dostupnih sunčevih zraka, što znači da dobivamo manje vitamina D, a time i manje dopamina i serotonina, javlja Health Digest.

Razina serotonina, neurotransmitera koji je povezan s regulacijom raspoloženja, povećava se kada u sustavu ima dovoljno vitamina D. Osim toga, funkcija dopamina je narušena nedostatkom vitamina D. Kada dođe do poremećaja u funkcioniranju centra za užitak, seksualni život može patiti. Postoji i izravniji način na koji nedostatak vitamina D može utjecati na aktivnosti u spavaćoj sobi.

Kod muškaraca, povećanje razine testosterona pozitivno je povezano s porastom seksualnog nagona. Kod žena, niske razine estrogena povezane su s niskim libidom. Prema istraživanju iz 2010. godine objavljenom u časopisu Clinical Endocrinology, dovoljne razine vitamina D povezane su s višim razinama testosterona, dok je obrnuti učinak također bio potvrđen. Istraživanje iz 2018. godine objavljeno u časopisu Endokrynologia Polska pokazalo je da uzimanje dodataka vitamina D povećava seksualnu želju kod žena.

Nedostatak vitamina D ne utječe samo na libido. Vaginalno zdravlje, plodnost pa čak i erektilna disfunkcija povezani su s nedostatkom vitamina D. Dob, boja kože i zdravstveni status također su bitni.

Sunčati se ili ne?

Da, poruke su zbunjujuće. Dermatolozi savjetuju da izbjegavamo sunce kako bismo zaštitili kožu od preranog starenja i raka, a istovremeno nam je potrebno sunce kako bismo se općenito osjećali sretno, uključujući i u spavaćoj sobi.

Pogrešno je misliti da vitamin D možemo dobiti samo iz jednog izvora. Izlaganje suncu (kad god je moguće), prehrana i dodaci prehrani mogu ići ruku pod ruku kada je u pitanju dobivanje ovog vitamina koji potiče libido.

Ako izlazite na sunce, pobrinite se da nosite zaštitni faktor i šešir na pripekama. Osim seksualnog zdravlja, zdravlje kože također je važno. Vježbanje na otvorenom 10 do 30 minuta dnevno dobar je način za dobivanje vitamina D.

Prehrana i suplementacija

Uključivanje hrane bogate vitaminom D u svoju prehranu; poput lososa, tune, skuše, mliječnih proizvoda, obogaćenih žitarica, žumanjaka, crvenog mesa i jetre; također je dobro.

Dodaci prehrani su također opcija. Možete napraviti jednostavan krvni test kako biste procijenili razine vitamina i razgovarali o ovoj mogućnosti s liječnikom. To može biti posebno važno tijekom hladnih i tamnih zimskih mjeseci kada puno vremena provodite u zatvorenom prostoru.

Zapravo, većina nas ne dobiva dovoljno vitamina D, iako postoji rasprava o tome koliko točno trebamo. I dok neki stručnjaci taj broj postavljaju na 600 međunarodnih jedinica (IU) dnevno za mlade odrasle osobe i 800 IU dnevno za one starije od 70 godina, neki endokrinolozi preporučuju 1.500 do 2.000 IU vitamina D dnevno. U svakom slučaju, unesete li dovoljno vitamina D u svoje tijelo, iz vaše spavaće sobe neće se čuti samo noćno hrkanje.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.