Prati nas

Zdravlje

Hrana za dugovječnost

Dijetetičarka: Preboljela sam rak, redovito koristim ova 4 dodatka prehrani

Naravno, svjesna je da to nisu čarobni lijekovi za sve ili čudotvorna formula za dugovječnost, ali ipak, istražila je to, mogu imati pozitivan učinak na njezino zdravlje.

Objavljeno

|

Nakon borbe s rakom i starenjem, odabrala je četiri suplementa za bolje starenje, uz naglasak na biljnu prehranu.
ilustracija: S. Bura/mj

Profesorica Cynthia Thomson ne oslanja se na dodatke prehrani da bi ostala zdrava. Kao dijetetičarka i istraživačica raka na Sveučilištu u Arizoni, ali i osoba koja je preživjela rak debelog crijeva, zna da popularne kapsule i prašci nemaju veliki utjecaj na cjelokupno zdravlje osobe.

Ali tijekom godina ova se stručnjakinja za prehranu uhvatila u koštac s nekoliko specifičnih zdravstvenih problema, a uz to je i malo ostarjela. Posljedično, smislila je jednostavan režim od četiri dodatka prehrani za koji smatra da bi joj mogao pomoći da uspješnije, zdravije i sporije stari.

Naravno, svjesna je da to nisu čarobni lijekovi za sve ili čudotvorna formula za dugovječnost, ali ipak, istražila je to, mogu imati pozitivan učinak na njezino zdravlje. Cilj joj je spriječiti probleme s pojedinim hranjivim tvarima koje donosi starost, ali i spriječiti neke od čestih bolesti povezanih sa starenjem. Ovo je personalizirani režim suplementacije temeljen na znanstvenim dokazima, a koje ova stručnjakinja slijedi.

Vitamin D

Thomson, poput mnogih stručnjaka za dugovječnost, uzima vitamin D. Njezino najnovije istraživanje na tu temu, pokazalo je da je dosljedan unos vitamina D pomogao spriječiti značajan broj smrti od raka debelog crijeva i dojke kod žena u postmenopauzi. Kao osoba koja je preživjela rak debelog crijeva, jako joj je stalo do tog istraživanja.

Također je primijetila u nekim rutinskim pretragama krvi koje je radila prije desetak godina da su njezine razine vitamina D pale u usporedbi s onima kad je bila mlađa. Čini se da je uzimanje 400 IU dnevno podiglo njezine razine unutar referentnog intervala, rekla je za Business Insider.

Kalcij

Kalcij je još jedan nutrijent za koji su mnogi znanstvenici, uključujući i samu Thomson, dokazali da može pomoći u prevenciji smrtonosnih karcinoma kod žena u postmenopauzi. Iako njezino najnovije istraživanje sugerira da bi neki pacijenti trebali biti oprezni s uzimanjem kalcija, jer može pojačati srčanu bolest kalcificiranjem koronarnih arterija, Thomson je izračunala da je za nju dobrobit nadmašila rizik.

Njena povijest raka debelog crijeva i prehrana koja je bila siromašna namirnicama bogatim kalcijem poput sira, jogurta i mlijeka, razlog je zašto je odlučila uzimati dodatni kalcij. “Uzimam ga zbog epidemioloških dokaza u prevenciji raka. Brinula sam se da ne uzimam dovoljno kalcija redovitom prehranom”, rekla je.

Probiotičke kapsule

Nakon što joj je jaka kura antibiotika razorila raznolik i važan vrt mikroba koji žive u crijevima, Thomson je počela svakodnevno uzimati kapsulu probiotika. “Nakon antibiotika sam patila od iritabilnog crijeva pa sam samo nastavila s kurom probiotika. Čini mi se da pomaže”, objasnila je.

Magnezij

Magnezij je još jedan omiljeni dodatak među ljubiteljima dugovječnosti. Thomson je otkrila da je ovaj mineral koristan u postizanju redovitog pražnjenja crijeva, baš kao i probiotik. Na magnezij se odlučila i zbog diuretika koji uzima zbog visokog tlaka, budući da mora nadomjestiti izmokrenu količinu ovog minerala. Osim toga, magnezij unosi i namirnicama poput špinata, avokada i banana.

No to su samo četiri dodatka njenoj bogatoj prehrani baziranoj na biljkama, a koja joj osigurava većinu hranjivih tvari. Kad kuha, voli spremati tofu, tempeh, kefir, losos. Obožava orašaste plodove i sjemenke. Sve to uz velike količine povrća.

“Mislim da kako starimo i funkcija naših bubrega počinje opadati, a i jetra može slabjeti. Jednostavno vjerujem u biljne proteine”, rekla je. “Nisam baš vegan ili vegetarijanac 100 posto, ali stvarno forsiram puno povrća.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.