Prati nas

Vijesti

Nemala svota

Koliko novca treba imati u drugom stupu da bi bio isplativ

Lani je kombiniranu mirovinu izabralo 21 posto korisnika. Objavljeno je i koliki bi trebao biti najmanji iznos štednje u drugom stupu kako bi kombinirana mirovina bila isplativa.

Objavljeno

|

Isplativost drugog mirovinskog stupa: Koliko treba štedeti za siguran umirovljenički život
foto: Markus Spiske/ Unsplash

Već je pet godina otkako su prvi umirovljenici koji su štedjeli za mirovinu i u drugom mirovinskom stupu, stekli uvjete za mirovnu.

Podaci pokazuju kako i dalje velika većina umirovljenika svoju kapitaliziranu štednju iz drugog stupa prebacuje u prvi jer im je mirovina povoljnija iz jednog stupa, tj. onog generacijske solidarnosti, javlja HRT.

Mirovina iz dva stupa isplati se uglavnom onima s visokim plaćama, jer su uštedjeli veliki iznos. Prošle je godine takvu kombiniranu mirovinu izabralo 21 posto novih umirovljenika. Od ove godine na snazi su još neke zakonske izmjene a tiču se prije svega novozaposlenih i onih koji će uskoro podnijeti zahtjev za mirovinu.

Tko ne bude konzumirao mirovinu iz drugog stupa godinu dana nakon odlaska u mirovinu, po sili zakona morat će se vratiti u prvi stup. Država je odlučila stati na kraj onima koji su odugovlačili s potpisivanjem ugovora s mirovinskim osiguravajućim društvom i koji su na taj su način htjeli novac iz drugog stupa sačuvati za nasljednike.

Tko ne potpiše ide u prvi stup

“Dva puta će ga se informirati preporučenom poštom, i ako osoba u ta dva navrata u roku godinu dana ne potpiše ugovor – nakon izjave koju je potpisao istaknuvši želju da bude u oba stupa – vraća se u prvi stup”, kaže državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

Novac ne propada, nego se prebacuje u proračun, a korisnik dobiva novi izračun mirovine po principu kao da je izabrao mirovinu samo iz jednog stupa. Izjednačen je i dodatak na mirovinu u oba stupa, pa se očekuje veći interes za kombinirani model. “Sada već s ušteđenih 40 tisuća eura, drugi stup se isplati”, napominje Vidiš.

Novozaposleni će, ako sami ne odaberu, biti raspoređeni u fond kategorije A, u kojem ostaju 15 godina, nakon čega se sele u fond kategorije B u kojem je sada 80 posto zaposlenih.

“Odlučili smo se na taj način, da se uplaćeni doprinosi drugog stupa kapitaliziraju u najvećoj mogućoj mjeri i da oni kroz tih prvih 15 godina radnog staža ostvaruju i najveće prinose”, kaže pomoćnik ravnateljice REGOS-a Zoran Protega.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.