Prati nas

Povjerljivo

teško razdoblje

Nada (53): ‘Umjesto da me pokuša razumjeti, muž me u menopauzi odbacio’

Žena koja ne iskusi teške simptome menopauze, ne zna što to znači – ovu i slične rečenice često nam izgovaraju naše sugovornice. Da im je menopauza poremetila ne samo psihofizičko stanje, već posljedično i cijeli život, u pismima su nam povjerile čitateljice Nada, Nataša i Anja, koje se nisu libile pisati o svojoj intimi.

Objavljeno

|

Gospođa Nada dijeli svoje iskustvo menopauze u šestom desetljeću života. Simptomi, emotivni izazovi i traženje podrške - njezina priča o hrabrosti i zajedništvu.
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Nada povjerava nam da je u šestom desetljeću života i prije nekoliko mjeseci izgubila je mjesečnicu. “Užasno mi je teško zbog menopauze. Iako sam mjesečnicu potpuno izgubila tek prije nekoliko mjeseci, moji teški simptomi traju već pune dvije godine”, objasnila nam je na početku.

Opisala je potom simptome koji joj narušavaju kvalitetu života do te mjere, da su njezini fizički i psihički problemi, koji su se taložili jedan na drugi, postali gotovo nepodnošljivi.

“Ne mogu vam opisati nervozu koja me prožima. Razdražljiva sam i za svaku sitnicu se nekontrolirano rasplačem. Suprug, umjesto da me pokuša razumjeti, odbacio me. Vidim ja to kao žena iz dana u dan i sve mi još teže pada”, opisuje nam gospođa Nada.

“Nitko me ne razumije”

Na sve to, piše nadalje, ne spava dobro jer je muči noćno znojenje. “Osim što ne spavam, nakupljaju mi se i kilogrami. Od tog silnog stresa, sada su mi se pojavili i jaki bolovi u kralježnici te imam vrtoglavice”, opisala je svoje nezavidno stanje.

I nije bez empatije samo suprug, napominje, već je ni drugi ukućani ne razumiju. “Možete si misliti kako mi je kad mi na sve to kod kuće kažu da se idem liječiti jer sam luda. Kako ne bih plakala? Drage moje žene, ne znam više što mi je činiti, došla sam do ruba. Pokušala sam si pomoći nekim posebnim čajevima, ali mi sve to ništa nije pomoglo. Pozdrav svim ženama koje muči menopauza, zajedno smo jače”, napisala je Nada. 

Nataša: Libido na nuli

Gospođa Nataša nam je kratko, (ali jasno i glasno), napisala da i ona proživljava izražene simptome menopauze, a osobito je pogađa nizak libido. “Jako mi se teško pomiriti s gubljenjem seksualne želje. Nikada neću prežaliti taj osjećaj. Kao da mi je netko ukrao dio bića”, napisala nam je bez uvijanja Nataša.

Anja: Sva sam smušena

Gospođa Anja piše nam da ima 51 godinu i već godinu dana se suočava s izazovima menopauze. “Osjećam se kao da nisam sva svoja. Smušena sam, zaboravljam gdje sam što stavila pa tako stalno tražim naočale, mobitel, ključeve, knjigu. Radim od kuće i kad sam nervozna, samo jedem”, kaže.

To s prehranom joj teško pada, jer je dobila kilograme na predjelu trbuha. “Trebala bih jesti manje i laganije, a ja sam nervozna i jedva izdržim radni dan. Raditi od kuće nije baš zahvalno u ovom razdoblju, jer se svako malo dižem sa stolice i otvaram frižider, ne mogu više zakopčati svoje traperice koje sam nosila još ljetos”, piše Anja. “Ne znam kako ću se disciplinirati, imate li neki savjet za mene?” stoji na kraju Anjinog pisma.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.