Prati nas

Vijesti

Birokracija

Nova pravila za inozemne mirovine počela su vrijediti od Nove godine

Umirovljenici moraju podnesti prijavu za upis u registar poreznih obveznika, a do kraja siječnja moraju prijaviti promjenu visine mirovine za prethodnu godinu.

Objavljeno

|

Prijavom na RPO i priloženim dokumentima, umirovljenici osiguravaju pravilno oporezivanje. Porezna kartica omogućuje korištenje osobnog odbitka pri obračunu poreza tijekom godine. #Porez #Mirovina #Financije #Hrvatska
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatska ima potpisane ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za sedamdesetak država, a u većini slučajeva ima pravo oporezivanja mirovina ako su umirovljenici njezini rezidenti

Umirovljenici koji ostvaruju mirovinu iz inozemstva obvezni su podnijeti prijavu za upis u registar poreznih obveznika na obrascu RPO. Ova prijava se podnosi ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema njihovom prebivalištu ili uobičajenom boravištu u roku od osam dana od dana početka ostvarivanja primitaka. Uz obrazac RPO obvezni su priložiti vjerodostojne isprave o ostvarenom dohotku, odnosno primitku (rješenje ili potvrda o mirovini, bankovni izvod za račun na koji je izvršena uplata mirovine i drugo), piše tportal.

Osim toga, umirovljenik mora izvaditi svoju poreznu karticu u nadležnoj ispostavi Porezne uprave ili putem portala e-Porezna da bi mogao pri obračunu predujma poreza u tijeku godine koristiti osobni odbitak ili neoporezivi dio dohotka.

Najviše inozemnih mirovina u Hrvatsku stiže iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Mirovine svih građana s prebivalištem (boravištem) u Hrvatskoj ostvarene u inozemstvu smatraju se primicima od nesamostalnog rada i oporezuju se na isti način kao i mirovine ostvarene u Hrvatskoj, osim ako je ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja uređeno drukčije.

Hrvatska ima potpisane ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za sedamdesetak država, a u većini slučajeva ima pravo oporezivanja mirovina ako su umirovljenici njezini rezidenti. Neoporezive su mirovine one koje su Hrvati stekli u 11 zemalja – u Njemačkoj, Belgiji, Kanadi, Luksemburgu, Kini, Makedoniji, Mauricijusu, Omanu, Poljskoj, Maroku i San Marinu. U četiri zemlje (Danska, Finska, Južnoafrička Republika i Nizozemska) obje države imaju pravo oporezivanja, ovisno o metodi koja se primjenjuje.

Inozemne mirovine oporezuju se po istom principu kao i domaće mirovine, što znači da se i za njih od 1. siječnja 2024. primjenjuje osobni odbitak od 560 eura i porezne stope koje propisuju gradovi i općine. Obračunati predujam poreza na dohodak od mirovine umirovljenicima se umanjuje za 50 posto.

Umirovljenik je dužan Poreznoj upravi do 31. siječnja prijaviti promjenu visine mirovine za prethodnu godinu ako je promijenjeni iznos veći ili manji za 20 posto u odnosu na iznos na temelju kojeg je izdano prethodno rješenje Porezne uprave.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.