Prati nas

Povjerljivo

teški odnosi

‘Sestri se svi klanjamo, a mamu je tako grozno uvrijedila na rođendan’

Parovi koji nemaju djece često nam pišu da zbog toga ne osjećaju ni žaljenje ni prazninu, jer se kroz život okrenu široj obitelji, osobito nećacima, te se okruže prijateljima. No, gospođa Mirjana nam piše da živi sama sa suprugom i sada, na pragu pedesetih, sve je nezadovoljnija jer su odnosi u njezinoj obitelji nezdravi. 

Objavljeno

|

Gospođa Mirjana iz Međimurja dijeli svoje teškoće zbog poremećenih obiteljskih odnosa, posebno s njezinom starijom sestrom. Osjeća se psihički loše zbog njezine sebičnosti i podrugljivosti. Mirjana želi mir i sreću, ali suočena je s izazovima obiteljskog života.
ilustracija: S. Bura/mj

Naša čitateljica Mirjana povjerava nam da živi u jednom selu u Međimurju te da ima 48 godina. Iako se sve u njezinom životu na van čini idilično, ona u sebi trpi posljedice poremećenih međuljudskih odnosa u obitelji. “Suprug i ja živimo sami, nemamo djece. Mnogi misle kako bi meni trebalo biti sve divno i krasno, jer, osim što idem na posao, nemam nikakvih obveza”, piše nam u uvodu.

No, nažalost, posljednjih godinu dana osjeća se psihički sve lošije jer je silno opterećena odnosom između njezine starije sestre i majke. “Muče me teški napadi anksioznosti, a mislim da je sve to jer previše brinem zbog njih. Ukratko, moja starija sestra čitav život izigrava žrtvu, misli da se svijet vrti samo oko nje.”

“Nikoga ne poštuje, nikoga od nas iz obitelji nikada ne pita kako je. Njoj je najbitnije da joj se svi klanjaju jer ona je gospoda sa ekonomskom školom koja radi u uredu, a ja i naša mlađa sestra, a i svi ostali oko nje su prema njezinim riječima ‘seljaci'”.

Podrugljiva sestra

Baš tako, jada nam se, naziva nju i sve koji žive na selu, ali podrugljivo. “Zamislite, ona u tjednu ne voli ići u kupovinu jer onda su trgovine pune, kako kaže, seljanki”, povjerava nam. “Da skratim priču, sada su prošli i Božić i Nova godina. Žalosno je, ali istinito, da svojoj majci nije čestitala Božić. To je za mene ponižavajuće i sramotno”, piše gospođa Mirjana koja ne može prihvatiti tu činjenicu.

Nema nimalo obzira

“Eto, neki dan je mami bio rođendan pa nazove ona majku i čestita joj. Ali, prije nego što joj je čestitala, rekla joj je: Sin me nagovorio da ti se ipak javim i čestitam. Uspjela ju je tijekom razgovora gnjaviti dovoljno da opet ja nastradam, kao i uvijek kad su njih dvije u pitanju. A ja jednostavno nemam više snage ni volje biti između dvije vatre”, požalila nam se.

Dosta joj je, piše u zaključku pisma, u životu tuđe sebičnosti i bahatosti. Zbog toga pati i njezina majka, kojoj nastoji pomoći, ali sve to to uzima danak. “Jednostavno bih htjela imati samo malo mira i veselja u životu. Voljela bih imati obitelj kao drugi ljudi, smijati se, a ja to očito nikad nisam imala i nikad neću imati”, riječi su prepune žudnje za nekim ljepšim danima.

Što biste savjetovali gospođi Mirjani? Jeste li iskusili što znači biti između dvije vatre?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.