Prati nas

Povjerljivo

Bez milosti

‘Snaha mi je 35 godina u kući, a neće me odvesti bolesnoj ženi u dom’

Pismo prepuno bola primili smo od zaboravljenog oca i djeda Vanče, koji je olakšao dušu povjeravajući nam kako se nepovratno raspadala njegova obitelj. Sve je bilo dobro dok supruga i on nisu nikoga trebali za pomoć, a kad se to dogodilo, shvatili su što je prava okrutnost.

Objavljeno

|

Gospodin Vanča, 78-godišnjak, i supruga, suočavaju se s teškom situacijom nakon 35 godina braka. Supruga je smještena u starački dom, a starija snaha ga je odbila pomoći. Sin je stao na stranu snahe, rezultirajući prekidom komunikacije. Gospodin Vanča razmišlja o oduzimanju kuće, ali ljubav prema unuci koja u njoj živi sprječava ga u tome. Iako je podrška došla od mlađeg sina i snahe, teško podnosi bol nanijetu od strane starijeg sina i snahe.
ilustracija: S. Bura/mj

Gospodin Vanča i njegova supruga bliže se devetom desetljeću života, a umjesto da uživaju u ovim godinama, trpe nepravdu i bol kakvu je teško i opisati. K tom su i razdvojeni.

“Živim u gradu srednje veličine. Završio sam višu školu kao i supruga i bili smo dobro situirani. Sada smo 78-godišnjaci. U braku smo dobili dva sina te imamo dvije snahe i četvero unučadi. Sve je bilo dobro i nekako smo funkcionirali do prije godinu dana, kad je starija snaha pokazala pravo lice”, piše nam gospodin Vanča.

To svoje pravo lice, nastavlja pisati, skrivala je 35 godina. “U našu je kuću došla još 1988. godine. Pet godina kasnije oženio se i mlađi sin, i ta je snaha došla pod naš krov. Svi smo živjeli u našoj kući, tri obitelji. Kuća je na dva kata i ima visoko potkrovlje, tako je svatko imao zaseban stan”, doznajemo.

Oglas

Živi za posjete supruzi

Nakon samo tri godine, gospodin Vanča i njegova supruga odlučili su djeci prepustiti i darovati cijelu kuću, a oni su sebi kupili stan. Dočekali su ondje i zlatnu dob, a onda se supruga gospodina Vanče razboljela. Morali su je smjestiti u starački dom gdje će se bolje brinuti o njoj, ali gospodin Vanča pati jer mu nije blizu i živi za dane kad će ju moći posjetiti.

“Supruga mi se razboljela prije devet mjeseci i morali smo je smjestiti u dom za starije i nemoćne. Nakon toga sam zvao sina, ali ga nisam mogao dobiti pa sam nazvao stariju snahu i molio je da me odveze supruzi. Nakon 35 godina u našoj kući, ona je meni rekla da neće”, rekao je.

Vrata zatvorena pred nosom

Kad ga je odbila, doživio je šok i nije mogao vjerovati da je moguće da mu se to događa. Niti ga je snaha poslije nazvala, niti se ispričala. “Od tog dana ne komuniciramo. Sin je stao na njezinu stranu i mene su otpisali. Unuka koji ima 30 godina također su potpuno odvojili od mene”, piše ovaj suprug, otac, svekar i djed.

“Želim im zbog ponašanja oduzeti kuću, ali zbog unuka nemam srca učiniti to. Snaha ima nižu stručnu spremu i smatram da je podvojena ličnost. Znam da je prema zakonu dijete dužno brinuti za roditelje te ga se može prijaviti za psihičko zlostavljane, ako vam odbije pomoći. Neću, jer srećom nam pomažu mlađi sin i snaha te nas njihova djeca posjećuju”, piše gospodin Vanča koji teško podnosi bol i rane koje su njegovoj supruzi i njemu nanijeli stariji sin i snaha.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.