Prati nas

Vijesti

Distancirana susjeda

Splićanku (77) nije imao tko pokopati, traže se nasljednici stana i novca

Njezinu odjeću smo skupili i predali je Caritasu, a bankovne knjižice i ostale dokumente pregledala je policija i sve je snimljeno i arhivirano, kažu susjedi o pokojnici s kojom nisu uspjeli uspostaviti neki dublji kontakt. Umirovljena radnica Koteksa živjela je distancirano i ne zna se kome će pripasti njena imovina.

Objavljeno

|

Što kad pokojnika nema tko pokopati?
Mirogoj (foto: Sandro bura)

Tijelo 77-godišnje Splićanke, bivše radnice splitskoga Koteksa”, četiri mjeseca ležalo je na ledu na odjelu splitske Patologije a da nitko nije došao po njega.

O tome bruje stanari Lovretske ulice u Splitu, gdje je mirno živjela bez velike komunikacije sa susjedima, a aktualizirala se priča i oko njezina nasljedstva jer je pokojnica imala stan od 44 kvadrata na svoje ime, nekoliko štednih knjižica na raznim bankama te automobil Renault Twingo, javlja Slobodna Dalmacija.

Nitko ne zna je li pokojnica ostavila kakav pisani trag kome ostavlja svoje nasljedstvo, a kako stvari stoje, utvrđeno je da ona uopće nema rodbine, a kamoli najbližih članova obitelji. Sada se šire priče da će sva njezina imovina ostati Gradu Splitu, ali to su samo nagađanja. Živjela je samozatajno i nije dopuštala da se s njom izgradi neki dublji odnos. Slobodna doznaje da se nikada nije udavala, da nije imala djece.

Danima ležala mrtva u stanu

“Šetala sam sa psom i vidjela otvoren kuhinjski prozor, i tu scenu sam gledala dva-tri dana. Sve dok nisam osjetila neugodan miris, nisam poduzimala ništa, mada mi je sve bilo sumnjivo. Nakon moga poziva došla su dva policajca iz Prve policijske postaje, koji su pozvali vatrogasce. Došla su trojica vatrogasaca i hidrauličnom dizalicom podigli jednog mladog vatrogasca na devet metara visine, do drugog kata. Vatrogasac je s unutrašnje strane otvorio vrata i odmah istrčao vani jer nije mogao disati od smrada, a onda je posao preuzela policija”, opisala je susjeda koja je prva posumnjala da je nesretna žena sama umrla u stanu. I policija i susjedi neuspješno su tragali za mogućim rođacima pokojnice.

“Nakon tri mjeseca od pronalaska tijela, naša predstavnica stanara otišla je do splitske Patologije i tada su joj rekli da mi stanari moramo platiti petnaest eura po danu ležarine za tijelo pokojnice ako želimo preuzeti njezino tijelo, a onda se to spustilo na navodnih šest i po eura po danu. Ja sam osobno zvala i upravu KBC-a Split i raspitivala se o tome, ali nijedan suvisao odgovor nisam dobila”, navodi susjeda.

Pokop su, najvjerojatnije, organizirale kolegice iz Koteksa

“Nama stanarima bi ta ležarina došla još po sto eura po glavi i na to nismo pristali. Bog njoj dao pokoj, ali 200 eura da umirovljenik da za njezin sprovod i ležanje na Patologiji stvarno je za nas umirovljenike puno, kad nam je mirovina oko 400 eura mjesečno. Ne znam kako je to završilo, ali nakon nešto više od tri i po mjeseca, za njezinu smrt su doznale i njezine kolegice iz splitskoga Koteksa, s kojima je radila, te su platile osmrtnicu u Slobodnoj Dalmaciji, ali ne znam tko je platio sprovod. Mislim još nitko”, govori susjeda.

“Molim vas napišite da mi stanari zgrade jedva čekamo da se pronađe neki zakoniti nasljednik pokojnice ili netko od najbliže rodbine ili da se pronađe njezin darovni ugovor, ako ga ima. Mi imovinu i novce naše susjede ne tražimo, čak je predstavnica stanara objavila na internetu da se traži njezina rodbina, ali nitko se do sada nije javljao”, završila je svoja saznanja gospođa, koja je strpljivo odgovarala na novinarska pitanja pod uvjetom anonimnosti i za sebe i za pokojnicu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.