Prati nas

Mozaik

Skinite ruksake

Treba li u tramvaju skinuti ruksak s leđa? Evo što kaže bonton

Stručnjakinja za lijepo ponašanje Beba Mušicki odgovara našoj čitateljici na pitanje o lijepom ophođenju u sredstvima javnog prijevoza.

Objavljeno

|

Umirovljenica se žali na mlade suputnike koji nose ruksake, tvrdeći da remete red i udobnost. Stručnjakinja Beba Mušicki potvrđuje pravilo skidanja ruksaka u tramvaju. Kultura u javnom prijevozu je važna za ugodno putovanje.
ilustracija: S. Bura/mj

Na redakcijski mail stigao nam je upit jedne redovite korisnice javnog prijevoza koju je zasmetalo što mnogi, čak i po najvećoj gužvi, nose ruksake i velike torbe na leđima.

“Kao i većina umirovljenika koristim javni prijevoz i zgrožena sam ponašanjem nekih, uglavnom mlađih, putnika. Tako sam jednoj gospođici rekla da skine ruksak s leđa jer njime gura ostale putnike i da je to pravilo u tramvaju, na što mi je ona drsko odgovorila da takvog pravila nema. Jesam li ja to onda krivo čula da putnici ne bi trebali nositi ruksake na leđima dok se voze javnim prijevozom?” Na pitanje je odgovorila naša stručnjakinja za bonton i lijepo ponašanje Beba Mušicki.

Ne, niste krivo čuli. Doista je pravilo da se ruksaci skinu s leđa tijekom vožnje u javnom prijevozu jer torbe zauzimaju prostor i njima guramo ostale putnike. No nisu torbe jedini problem. Spomenimo još neka pravila lijepog ponašanja u javnom prijevozu.

Prvo se izlazi, a tek onda ulazi

Ovdje se čak i ne radi toliko o bontonu koliko o zdravom razumu: ako svi nahrupe u tramvaj ili autobus, onda više nitko neće moći izaći. Zato uvijek prvo treba pustiti putnike koji žele izaći, a tek onda mi ulazimo u sredstvo javnog prijevoza.

Sjedala služe za sjedenje, a ne za ostavljanje torbi

Osim što torbe i ruksake ne bi trebalo imati na leđima prilikom vožnje u tramvaju ili autobusu, ne bi ih trebalo stavljati niti na slobodna sjedala jer onda ostalu putnici neće imati gdje sjesti.

Sredstva javnog prijevoza nisu blagovaonica

U tramvajima i autobusima se ne jede, ne gricka, ne žvače i ne pije. Želimo li nešto pojesti na brzinu, “u hodu”, to svakako treba obaviti prije nego se uđe u prijevozno sredstvo.

Razgovarajte diskretno

Bez obzira razgovarate li s nekim suputnikom ili na mobitel, činite to tiho i diskretno jer doista nikoga u tramvaju ne zanimaju vaše privatne stvari, što ste doznali od svoje frizerke ili što je kuhala vaša susjeda. Najbolje bi bilo da razgovor uopće, ako baš ne morate, ne obavljate u sredstvima javnog prijevoza.

Ustupanje mjesta starijima, trudnicama, invalidima

Iako u svakom vozilu postoje naznačena mjesta za invalide, pristojno je ustupiti svoje mjesto za sjedenje – bilo koje mjesto – onima kojima je to mjesto možda potrebnije: umirovljenicima, trudnicama, invalidima, roditeljima s malom djecom. To je stvar dobrog odgoja i način na koji se trebamo ponašati u društvu.

Pišite Bebi

Želite li se posavjetovati s našom stručnjakinjom za lijepo ophođenje, iznijeti mišljenje, postaviti pitanje ili skrenuti pozornost na neku temu iz područja uljuđenog ponašanja, možete to učiniti putem web obrasca Draga Beba.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.