Prati nas

Vijesti

Pao krizni porez

50 eura više za 110 tisuća umirovljenika, počela je isplata

HZMO je po službenoj dužnosti, bez donošenja rješenja, odredio uvećane mirovine.

Objavljeno

|

Rok zapotpisivanje ugovora za mirovinu iz drugog stupa je godina dana.
ilustracija: S. Bura/mj

U četvrtak 8. veljače 2024. počinje isplata mirovina za siječanj 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje pri čemu će dijelu takozvanih povlaštenih umirovljenika biti ukinut ostatak kriznog poreza koji je za premijerskog mandata uvela Jadranka Kosor.

Naime, zakonskim izmjenama od 1. siječnja 2024. umirovljeni branitelji dobivaju drugu “povišicu” uslijed ukidanja smanjenja mirovina uvedenih u vrijeme krize 2010. Podsjetimo, dogovoreno je da se usklađenje po osnovi ukidanja smanjenja provede u dva navrata – 1. srpnja 2023. postotak je smanjen s deset na pet posto, a 1. siječnja 2024. u potpunosti se ukida.

Korisnicima kojima je mirovina u isplati HZMO je po službenoj dužnosti, bez donošenja rješenja, odredio novu svotu uvećane mirovine do pet posto prema Zakonu o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, za 109.658 korisnika, što prosječno iznosi 46,94 eura.

Također, prema Zakonu o izmjeni Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, dodatak od 27 posto određen je za 13.136 korisnika osnovnih mirovina, što prosječno iznosi 16,59 eura. Izmjenama zakona propisano je da se za staž ostvaren od uvođenja II. mirovinskog stupa (od 1️. siječnja 2002.) povećava dodatak na osnovnu mirovinu iz I. stupa sa 20,25 posto na 27 posto, izvijestio je HZMO.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.