Prati nas

Vijesti

Jednokratni dodatak

Čekaju ožujak: Umirovljenicima FBiH 150 eura dodatka?

Usklađivanje mirovina neće utjecati na standard umirovljenika u FBiH, a uvjeta za isplatu 13. mirovine nema. Zato umirovljenici inzistiraju na isplati jednokratne novčane pomoći.

Objavljeno

|

Federalni Zavod najavljuje odluku o usklađivanju mirovina 15. travnja, s mogućim povećanjem od 6%. Unatoč neizvjesnosti oko proračuna, savezi umirovljenika traže hitan sastanak s premijerom. Ugroženi umirovljenici ističu da je izvanredno usklađivanje nužno uz redovno povećanje mirovina.
ilustracija: S. Bura/mj

Dok čekaju konačne podatke Federalnog zavoda za statistiku o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za ovu godinu, koji će u konačnici pokazati hoće li redovno usklađivanje mirovina u ovoj godini biti više od pet posto, u Savezu udruženja umirovljenika i umirovljenika u FBiH odlučni su ustrajati u svojim zahtjevima da im se osigura dodatna novčana pomoć, piše Avaz.

Iako su mirovine akontacijski od siječnja uvećane za pet posto, a postoje naznake i projekcije o tome da bi postotak redovnog usklađivanja mirovina koje se obavlja svakog 15. travnja mogao biti nešto viši od šest posto, ipak, u konačnici to se neće bitnije odraziti na ionako težak materijalni položaj ove populacije. Pogotovo zato što u ovoj godini nema uvjeta za izvanredno usklađivanje mirovina, odnosno novo uvećanje iznosa.

Zbog toga, raspoloženje u Savezu je takvo da će od nadležnih zahtijevati iznalaženje rješenja za njihovu tešku materijalnu situaciju na način kako to rade susjedne Hrvatska i Srbija.

“Ako nema uvjeta za 13. mirovina, a očito je da nema, tražit ćemo odmah da se rebalansom proračuna FBiH, koji će, prema saznanjima, biti u ožujku, osigura stavka za novčanu pomoć umirovljenicima. Naravno, ta novčana pomoć neće biti ista za sve, nego u ovisnosti od visine mirovine, odnosno da oni s najnižim mirovinama imaju najviši postotak, dok bi oni s visokim ili vrlo visokim iznosima bili izostavljeni”, otkrio je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Najmanje 150 eura

Osvrnuvši se na iznos novčane pomoći koji će tražiti, Mehić je rekao kako se mora poći od neke razumne granice, a to je, najvjerojatnije, najmanje 150 eura (300 KM). Također, rekao je da će ustrajati u tome da se ispravi nepravda prema korisnicima razmjernih mirovina, koji su se, ni krivi ni dužni, našli u takvoj situaciji, a čija su primanja niža od najnižih.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.