Prati nas

Vrt

Prava uresnica

Dijete sunca: Uzgojite razigrani kosmos, ljetnicu sezone 2024!

Zbog jedinstvenog izgleda, ali i lakoće uzgoja, kosmos će pronaći mjesto na reprezentativnoj cvjetnoj gredici, ali i u povrtnjaku.

Objavljeno

|

Kosmos - biljka sunca i neizmjernog cvjetanja. Divlje razigranosti i delikatnosti u vrtu. Saznajte kako uzgajati ove prekrasne cvjetove i privucite pčele i bumbare.
foto: joycehu314/Pixabay

Kosmos ili uresnica (Cosmos bipinnatus) je biljka koja obožava sunce, a cvate do iznemoglosti. Mnogi vrtlari je uzgajaju zbog dojma divlje razigranosti, ali i delikatnosti; na gredici ili između drugog ukrasnog bilja.

Posljednjih desetljeća posebno je korištena u sjemenskim smjesama čijim sijanjem postižemo ugođaj cvjetne livade. Sjajno se nadopunjuje s različcima, nevenima, ivančicama i sličnim cvjetnicama koje daju dojam poljskog cvijeća.

Biljka cvate na dugim, prozračnim i, naizgled, krhkim grančicama na čijim će se krajevima otvoriti oblak savršenih cvjetova u bezbroj boja. Može dosegnuti visinu odraslog čovjeka, pa i višu. Postoje i kompaktniji varijeteti koji su pogodniji za sadnju u lonce i žardinjere. Osim toga, kosmosi su praktično rezano cvijeće, a obožavaju ih i pčele i bumbari.

Kako uzgajati kosmos?

S obzirom da je porijeklom iz Južne i Srednje Amerike, kosmos je pravo dijete sunca. Uzgajajte ga na toplom i sunčanom mjestu. Vlagu voli, no ne voli tla koja zadržavaju vodu. Uglavnom, sušu će lakše podnijeti nego višak vode.

Posijte sjeme u rano proljeće izravno u tlo ili tijekom ožujka i početkom travnja u male lončiće napunjene ocjeditim supstratom. Sadite na otvoreno krajem travnja ili početkom svibnja, nakon što prođe opasnost od mraza.

Nakon što su sadnice formirale 2-3 para listova, možete otkinuti vrhove kako bi se biljka razgranala i, u konačnici, proizvela više cvijeta. Višim sortama će možda trebati osigurati oslonac. Uklanjajte ocvale cvjetove kako bi bogata cvatnja trajala od početka lipnja do do prvih mrazova. Redovno prihranjujte tekućim gnojivom za vrtne cvjetnice prema uputama na ambalaži.

foto: Ta Hi/Scopio

Cosmos bipinnatus koristi se u tradicionalnom liječenju za razne bolesti kao što su žutica, groznica i povećanja slezene. Rezultati znanstvenog istraživanja pokazuju da ima značajno antioksidativno djelovanje i zaštitni učinak protiv oksidativnog oštećenja DNK.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.