Prati nas

Mozaik

Pravnici savjetuju

I vi želite napisati tajnu oporuku? Ovo morate znati

Kako izvršiti oporuku, ako nitko ne zna za nju? Pitanje je to koje muči mnoge naše čitatelje. S jedne strane, žele precizno rasporediti svoju imovinu nakon smrti, no s druge strane ne žele pritisak unutar obitelji koji pisanje oporuke može donijeti.

Objavljeno

|

Kako napisati tajnu oporuku?
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi naši čitatelji napisali su vlastoručnu oporuku kako bi bili sigurno da će njihova imovina nakon njihove smrti doći u prave ruke. No pri tome dvoje kamo s tako napisanom oporukom i moraju li je nekome predati kako bi ona bila važeća. Slično je pitanje postavljeno i Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske, a SUH-ovi pravnici otklonili su svaku dvojbu.

“Namjeravam napisati vlastoručnu oporuku, ali zbog različitih okolnosti ne bih ju nikome pokazivala i ne želim da se zna njezin sadržaj. Već sam proučila i saznala sve o pisanju takve oporuke. Moji poznanici me uvjeravaju da moram oporuku pohraniti i ovjeriti da bi vrijedila. Da li je to točno i kako da to napravim?” upitala je K.K. iz Karlovca. Treba znati da se vlastoručnom oporukom smatra ona oporuka koju je sastavio i potpisao oporučitelj samostalno.

“Za valjanost vlastoručne oporuke nije potrebna nikakva ovjera, niti je potrebno pohraniti oporuku ili povjeriti ju nekome na čuvanje”, odgovorili su iz Pravnog savjetovališta. No ako oporuka nije nikome povjerena ili evidentirana, postoji mogućnost da se ne pronađe, možda čak i da je netko uništi. Pravnici SUH-a i ta to nude rješenje.

“Kako bi Vaš nasljednik znao da oporuka postoji i kako bi ju mogao koristiti i pozvati se na nju, te kako bi se zaštitio od mogućih prigovora i komplikacija, bilo bi dobro da zna da oporuka postoji i gdje se nalazi”, savjetuju.

“Jednostavan način koji bi pomogao i zadovoljio i Vaše želje jest evidentiranje oporuke u upisnik oporuka koji vodi Hrvatska javnobilježnička komora (HJK). Taj upisnik samo evidentira postojanje neke oporuke, ali se one ne pohranjuju i njihov sadržaj nije poznat, no kada dođe do ostavinskog postupka postoji službeni podatak o postojanju oporuke. Naravno, da niti taj postupak kod HJK nije obavezan te je vlastoručna oporuka valjana i bez toga, kako je naprijed već rečeno, ali je važno da bude dostupna i da ne bude slučajno ili namjerno uništena”, stoji u odgovoru Pravnog savjetovališta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.