Prati nas

Vijesti

Na vrata

Mirovine se mogu primati na kućnu adresu, evo komu ih poštar nosi

Posao koji poštari sve manje obavljaju, a po kojemu su nekoć bili poznati, omiljeni i nestrpljivo iščekivani, dostava je mirovine. No, i to se odavna promijenilo.

Objavljeno

|

Poštar nosi mirovine
screenshot: Hrvatska pošta/Youtube

Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu još 1. siječnja 2014. godine, mirovine i druga primanja iz mirovinskoga osiguranja otad se isplaćuju preko banaka, ne više na kućne adrese.

No ima starijih ljudi koji nemaju otvoren tekući račun ili žive daleko od najbližeg bankomata, poslovnice banke ili pošte. Zbog njih očito i dalje postoji mogućnost da poštari donose mirovinu na kućni prag, piše N1.

Na web-stranicama Hrvatske pošte piše: “Da uštedite svoje vrijeme, primajte mirovinu na svojem kućnom pragu. Poštar Hrvatske pošte donijet će vam vašu mirovinu i isplatiti vam je u vašem domu. U suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO) Hrvatska pošta obavlja isplate mirovinskih primanja na adresi primatelja. Riječ je o tradicionalnoj usluzi Hrvatske pošte poznatoj brojnim umirovljenicima. Ako koji slučajem niste kod kuće kada poštar svrati do vas s mirovinom, ne trebate se brinuti. Poštar će vam ostaviti obavijest o prispijeću mirovinske uputnice. Na obavijesti je zabilježeno u kojem poštanskom uredu i u kojem roku možete podići svoju mirovinu.”

“Otkako je 2014. godine na snagu stupio Zakon o mirovinskom osiguranju, isplata mirovina i drugih primanja iz mirovinskog osiguranja uređena je putem banaka. To znači da se od 1. siječnja 2014. novim korisnicima ne može isplaćivati mirovinsko primanje na adresu. Od tada je broj korisnika koji primaju mirovinu na adresi u padu, a danas je postotak takvih korisnika neznatan u odnosu na ukupan broj primatelja mirovina”, rekli su iz Hrvatske pošte za N1.

Pa usto i pojasnili da u suradnji s HZMO-om obavljaju isplate mirovinskih primanja na adrese primatelja. “Tih je primatelja prošle godine u prosjeku bilo oko 50.000”, kažu. U Hrvatskoj pošti također napominju da uslugu isplate mirovine na kućnoj adresi nude svim korisnicima koji je primaju putem tekućeg računa Hrvatske poštanske banke.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.