Prati nas

Mozaik

Ljubav ipak pita

Moj dečko ima 67, a ja 59 godina. Ne želi da uselim k njemu. Da ga ostavim?

‘Moj dečko ima 67 godina, a ja sam napunila 59. I nakon dvije godine veze, on ne želi da se preselim k njemu. Čovjek bi rekao da u toj dobi želi nekoga uz sebe. Trebam li ga ostaviti?’

Objavljeno

|

Quora savjeti za sreću žene u 50-ima. Naučite uživati u životu, izbjegavajte očaj, postignite ravnotežu između veze i slobode. Raznoliki odgovori, od ultimatuma do financijskih savjeta.
ilustracija: S. Bura/mj

Na ovo pitanje, postavljeno na platformi za razmjenu iskustava Quora, žena je dobila mnogo odgovora, a kako je među njima bilo i dobrih životnih lekcija, izdvojili smo ih nekoliko.

“Draga gospođo, niti jedan muškarac ne želi ženu koja je očajna. U vašoj dobi trebali biste imati prijatelje, hobije i aktivnosti, a on bi samo trebao biti dio vaše rotacije društvenih aktivnosti. Morate steći malo samopouzdanja ako vam je, kao ženi u ovim godinama, najveća briga natjerati svog ‘dečka’ da vam dopusti da se preselite k njemu”, stoji u prvom odgovoru.

“Molim vas, počnite uživati u životu i godinama koje su vam preostale i prestanite brinuti o psihološkim razlozima zbog kojih se vaš dečko, kad ga već tako nazivate, ne želi vezati! On je vama odgovorio. A ako od veze želite nešto drugo, onda si to počnite tražiti”, objasnila joj je jedna od sudionica rasprave.

Gospođo, pa vama je dobro!

Drugi sudionik rasprave poručuje joj: “Što zapravo tražite – dečka, cimera ili muža? Što on traži? Nakon dvije godine veze trebali biste znati odgovor na oba pitanja. Pretpostavljam da vi zajedničko vrijeme provodite kod njega, a on kod vas.”

“Gospođo, pa vi zapravo imate najbolje od oba svijeta, i vezu i slobodu! Mislim da tražite obvezu koja nije na njegovom rasporedu. Možete mu dati ultimatum, ali budite spremni na odbijanje. K tome, korak koji ste mu ultimatumom najavili učiniti ako ne pristane na vaše uvjete, morat ćete provesti u djelo. S druge strane možete jednostavno nastaviti uživati u životu onakvom kakav jest.”

“Ne komplicirajte”

Jedan joj je sudionik odgovorio vrlo kratko, ali izravno: “Cijenite svaki trenutak svoje neovisnosti, uživajte u svojoj vezi bez da je morate kontrolirati ili komplicirati.”

Potom ju je jedna žena pitala: “Jeste li o tome razgovarali prije dvije godine? Što vam je rekao? Što se promijenilo? Mislim da ste oboje u dobi u kojoj biste htjeli održavati odvojena kućanstva i imati svoj mir. Ali, to je samo moje razmišljanje.”

“Ne bih se ni ja više ženio – zbog financija”

I posljednji brutalno iskren odgovor ovoj ženi sugerira da se prizemlji, jer je ovo njezina i samo njezina odluka. “Iskreno, niti ja se, da se opet nađem sam, ne bih više nikada ženio ili bio u nevjenčanom braku. Mogao bih s nekim izlaziti, ali ne bih niti jednoj ženi dopustio da se useli u moj dom, niti bih ja išao u njezin. Možemo zajedno provoditi vrijeme u našim stanovima, ali ne bih želio uspostaviti zajednički život.”

“Moji razlozi su financijsko-pravni, bit ću vam iskren. Naporno sam radio kako bih izgradio život kakav imam danas. Moja supruga i ja nemamo kredit i u vlasništvu imamo kuću i dva auta. Kad bih iz bilo kojeg razloga ponovno bio samac, žena s kojom bih mogao ući u nešto ozbiljnije morala bi biti u sličnoj situaciji pa ne bi bilo potrebe za rješavanjem financija putem zajedničkog stanovanja.”

“Nisam materijalist, ali naučio sam na teži način, kroz prethodne veze, da osoba koja ima problem s upravljanjem novcem obično ima probleme i na drugim područjima svog života. A ja u ovoj životnoj fazi ni u ludilu ne želim probleme i drame. Dobro mi je i samom tako da društvo nije nešto što moram imati. Puno sreće s vašom odlukom!”  glasi odgovor bez uvijanja.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.