Prati nas

Mozaik

Bez redomata

Nadate se nasljedstvu? Provjerite u kojem ste nasljednom redu

Iako je nasljeđivanje imovine česta jabuka razdora u obiteljima, Hrvati nisu skloni sastavljanju oporuka, a rijetko se informiraju i o redu nasljeđivanja.

Objavljeno

|

Važnost oporuke za mirno nasljeđivanje imovine ističu pravni savjetnici, preporučujući vlasnicima imovine da precizno rasporede svoju imovinu za života kako bi izbjegli potencijalne konflikte među nasljednicima. U suprotnom, zakon određuje nasljednike prema nasljednim redovima, gdje prioritet imaju bliži nasljednici, što može isključiti osobe daljnjeg nasljednog reda.
ilustracija: S. Bura/mj

Pravni savjetnici kažu da vlasnici imovine (u ovom slučaju ostavitelji) ne bi iza sebe trebali ostavljati svađu i razdore te da je najbolje imovinu rasporediti za života oporučno i pri tome točno izvijestiti svakog nasljednika što mu pripada kako naknadno ne bi bilo neugodnih iznenađenja i svađa.

Ali, ako ostavitelj nije ostavio oporuku, na temelju zakona nasljeđuju ga njegovi zakonski nasljednici po nasljednim redovima, pri čemu vrijedi načelo da nasljednici bližeg nasljednog reda isključuju iz nasljedstva osobe daljnjeg nasljednog reda.

Što ako nema nasljednika?

Ako ostavitelj nema nasljednika, ostavina prelazi na općinu ili grad koji time dobivaju jednak položaj kao da su ostaviteljevi nasljednici, čega se oni ne mogu odreći.

Tko su ostaviteljevi zakonski nasljednici?

  • njegovi potomci, posvojčad, i njihovi potomci, djeca nad kojom ostavitelj ima partnersku skrb i njihovi potomci
  • bračni drug
  • izvanbračni drug
  • životni partner
  • neformalni životni partner
  • njegovi roditelji, posvojitelji
  • njegovi braća i sestre i njihovi potomci
  • njegovi djedovi i bake i njihovi potomci
  • ostali predci.

Izvanbračni drug je izjednačen s bračnim

Zakonski nasljednik ostavitelja na temelju zakona je i njegov izvanbračni drug koji je u pravu nasljeđivanja izjednačen s bračnim. Djeca rođena izvan braka imaju ista nasljedna prava kao i bračna djeca i njihovi potomci.

Životni partner je izjednačen s bračnim

U pravu nasljeđivanja ostaviteljev životni partner izjednačen je s bračnim drugom, a djeca nad kojom ostavitelj ima partnersku skrb izjednačena su s njegovom djecom. Životno partnerstvo je zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola sklopljena pred nadležnim tijelom u skladu s odredbama posebnog zakona (Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola).

Neformalni životni partner je izjednačen izvanbračnim drugom

U pravu nasljeđivanja neformalni životni partner izjednačen je s izvanbračnim drugom. Neformalno životno partnerstvo je zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola, koje nisu sklopile životno partnerstvo pred nadležnim tijelom, ako zajednica traje najmanje tri godine i od početka je udovoljavala pretpostavkama propisanim za valjanost životnog partnerstva.

Nasljedni redovi

Prvi nasljedni red su ostaviteljevi potomci i njegov bračni drug (odnosno ostaviteljev izvanbračni drug, ostaviteljev životni partner ili ostaviteljev neformalni životni partner) koji nasljeđuju jednake dijelove.

U drugom nasljednom redu ostavitelja koji nije imao potomke nasljeđuju njegovi roditelji i bračni drug (odnosno ostaviteljev izvanbračni drug, ostaviteljev životni partner ili ostaviteljev neformalni životni partner). U tom slučaju ostaviteljevi roditelji nasljeđuju jednu polovicu ostavine podijeljenu na jednake dijelove, a drugu polovicu nasljeđuje ostaviteljev bračni drug (odnosno ostaviteljev izvanbračni drug, ostaviteljev životni partner ili ostaviteljev neformalni životni partner).

Treći nasljedni red su ostaviteljevi djedovi i bake i njihovi potomci, a četvrti njegovi pradjedovi i prabake. Iza pradjedova i prabaka ostavitelja nasljeđuju njegovi daljnji predci.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.