Prati nas

Mozaik

Nasljeđivanje

Nema vas u maminoj oporuci? Imate pravo na nužni dio, evo koliki je

Kada zakonski nasljednici nisu zadovoljni ostavljenom oporukom, obično kažu da će tražiti nužni dio. Manji dio njih zaista to i učini. . No postoje slučajevi kada se i nužni nasljednici mogu posve isključiti iz nasljeđivanja imovine.

Objavljeno

|

Na koliki nužni dio imate pravo?
ilustracija: S. Bura/mj

“Imam pravo na nužni dio!” Često to čujemo kada se nakon smrti roditelja otvori oporuka koja propisuje da će cijelu imovinu naslijediti samo jedan od potomaka umrlog. Tada nezadovoljni članovi obitelji posižu za nužnim dijelom i tako ispravljaju nepravdu koja im je, smatraju, nanesena.

Dakle, kako smo već ranije pisali, oporuku može napraviti svaka osoba sposobna za rasuđivanje koja je navršila 16 godina života. Njome raspolaže svojom imovinom u slučaju smrti, ali i tada postoje određena zakonska ograničenja. Naime, zakonom određeni krug osoba ima pravo na nužni dio bez obzira na oporuku koju je ostavitelj napisao.

Tko su nužni nasljednici?

Nužni nasljednici su ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci, djeca nad kojom ostavitelj ima partnersku skrb i njihovi potomci te njegov bračni ili izvanbračni drug, ostaviteljev životni partner ili ostaviteljev neformalni životni partner. Nužni nasljednici su i ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali predci (djedovi, bake…) ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život.

Koliko je nužni dio?

Ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci te njegov bračni ili izvanbračni drug, ostaviteljev životni partner ili ostaviteljev neformalni životni partner imaju pravo na nužni dio koji iznosi polovicu onoga dijela koji bi svakom od njih pripao po zakonskom redu nasljeđivanja. Nužni dio ostalih nužnih nasljednika iznosi trećinu njihovog zakonskog dijela.

Može li ostavitelj osporiti nužni dio?

No što ako, primjerice, roditelj izričito ne želi da njegovo dijete dobije makar i nužni dio? Postoji li način da to unaprijed ospori?

Ostavitelj, po određenim uvjetima, može isključiti nužnog nasljednika iz nasljedstva. Isključenje iz nasljedstva može biti potpuno ili djelomično, ako se nužni nasljednik povredom neke zakonske ili moralne obveze koja proizlazi iz njegova obiteljskog odnosa s ostaviteljem teže ogriješio prema ostavitelju.

Također, nasljednik se može isključiti ako je namjerno počinio neko teže kazneno djelo prema njemu ili njegovu bračnom drugu, djetetu ili roditelju; ako je počinio kazneno djelo protiv Republike Hrvatske ili vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom te ako se odao neradu ili nepoštenu životu.

Oporučitelj koji želi isključiti nekog nasljednika mora to očitovati u oporuci na izričit način i navesti razlog za isključenje koji mora postojati u vrijeme oporučivanja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.