Prati nas

Vrt

Ne žurite

Pet cvjetnih grmova koje ne smijete orezivati u proljeće

Ako je nužno orezati biljku, nužno je i znati kada to možemo učiniti. Pogrešno vrijeme može nas koštati cvatnje. Donosimo popis pet grmolikih vrsta koje su najčešće žrtve nestručnih vrtlarskih škara.

Objavljeno

|

Koje se grmlje orezuje u proljeće, a koje ne?
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon zimske neaktivnosti, proljeće je pravi mamac za vrtlare koji u niskom startu čekaju da se late vila, grablji, ali i škara. Zbog klimatskih promjena, sve ranije i ranije posežemo za vrtnim alatom, ne bismo li napravili što više i bolje, a kako bismo uživali u mirisima, bojama pa i okusima koje nam ukroćena priroda daje.

No prije nego dohvatite škare, budite sigurni da ne orezujete pogrešne biljke. Naime, puno je onih koje cvatu iz pupova koje su zametnule prošle godine pa ćete s orezanim granama baciti i buduću cvatnju.

Forzicija

foto: HeungSoon/Pixabay

Ovaj grm iz porodice maslina (Oleaceae), zbog svojeg neobuzdanog rasta, najčešće plaća cijenu neznanja. Forzicije (Forsythia sp.) su vjesnici proljeća, i njihovi jarko žuti cvjetovi malo koga ostavljaju ravnodušnima. I one tijekom ljeta i jeseni formiraju pupove za iduću sezonu pa ih valja orezivati tek nakon cvatnje, a prije rasta i jesenskog pupanja.

Japanska dunja

foto: Marat Yakubov/Scopio

Omiljena japanska dunja (Chaenomeles japonica) je listopadni grm iz porodice ruža (Rosaceae) koji cvjeta rano u proljeće. Pupoljci za cvatnju formiraju se u kasno ljeto ili ranu jesen. Orežite dunju u cvatu nakon cvatnje kako biste oblikovali grm i uklonili mrtve ili slabe grane.

Jorgovan

foto: Karsten Paulick/ Pixabay

Nezaobilazan grm u tradicijskim vrtovima Hrvatske, obični jorgovan (Syringa vulgaris), prava je proljetna senzacija – i zbog cvijeta i zbog mirisa. Ako želite uživati u opojnom mirisu jorgovana, pričekajte s orezivanjem sve dok ne prođe cvijet. Orežite jorgovan odmah nakon cvatnje kako biste oblikovali grm i uklonili suhe cvjetove. I jorgovan, kao i forzicije, pripada botaničkoj porodici maslina (Oleaceae).

Magnolija

foto: HeungSoon/Pixabay

Otmjene magnolije (Magnolia sp.) preplavile su hrvatske vrtove u posljednjih dvadesetak godina. Ponajviše to dugujemo dostupnosti sadnica koje se sada mogu kupiti i u trgovačkim lancima robe široke potrošnje. Sočni, plišani pupovi magnolije formiraju se ljeti ili ujesen da bi se razvili i otvorili tek iduće proljeće. Zato se blago oblikovanje magnolija, predvodnice botaničke porodice magnolijevki (Magnoliaceae) obavlja uvijek nakon cvatnje, a nikada u rano proljeće.

Snježne kugle

foto: Artur Pawlak/Pixabay

Brojni su viburnumi, no samo su jedne snježne kugle (Viburnum opulus) među njima. Ili, kako ih mnogi zovu udomaćenim germanizmom, šnebale (Schneeball). Orežite viburnum nakon cvatnje kako biste oblikovali grm i uklonili mrtve ili bolesne grane. Pripada botaničkoj porodici moškovičevki (Adoxaceae).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.