Prati nas

Vijesti

Prijevare

Riječka umirovljenica zaljubila se pa ostala bez 40.000 eura

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim računima.

Objavljeno

|

Romatične prijevare obično ciljaju starije, usamljene i ranjive žene, a koje pri tome imaju životnu ušteđevinu ili fond za crne dane.
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi prevaranti posebno ciljaju na starije žene jer su često ranjive i usamljene, a pri tome imaju i cjeloživotnu ušteđevinu ili rezervu za crne dane. Iako će neki pomisliti da je lako prepoznati prevaranta, to je daleko od istine. Najčešće se radi o profesionalcima koji se služe prokušanim psihološkim tehnikama, operiraju u timovima, a locirani su u državama u kojima ih ne može dohvatiti pravosuđe zemlje u kojoj žrtva živi.

Tako je kaznenim djelom računalne prijevare oštećena i 68-godišnja hrvatska državljanka s riječkog područja nakon što je prethodna tri mjeseca komunicirala s nepoznatom osobom putem društvene mreže, objavila je Policijska uprava primorsko goranska.

Nesretna žena je oštećena za više od 40.000 eura koje je višekratno uplaćivala na bankovne i poštanske račune nepoznate muške osobe, a koja ju je kroz virtualnu komunikaciju obmanjivala. Naime, lagala joj je o darovanju velikog novčanog iznosa, ali i o budućem zajedničkom životu.

Ovaj događaj nije prvi u kojima se počinitelji lažno predstavljaju na društvenim mrežama kao pomorci u inozemstvu ili bogataši iz država, a nakon čega žrtvu nagovaraju na uplate novca i na kraju je materijalno oštete.

Romantične prijevare su jedne od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na društvenim mrežama, internetskim stranicama za upoznavanje ili putem elektroničke pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim računima.

Stoga pozivamo građane još jednom da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju nerealnim ponudama, poručuju iz policije. Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odmah prestanite komunicirati i ne uplaćujte novac, a događaj prijavite policiji na broj 192!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.