Prati nas

Povjerljivo

Nezdrava ljubav

Baka emocionalno manipulira unučicom, kako to zaustaviti?

Baka Milica zabrinuta je da svojom sebičnošću druga baka nanosi štetu njihovoj unučici. Nije sigurna kako bi taj problem trebalo iznijeti pred ‘obiteljsko vijeće’.

Objavljeno

|

Milica znosi duboku zabrinutost zbog emocionalne manipulacije svoje unuke od strane druge bake, potiče na razmišljanje o zdravim obiteljskim odnosima. Čitateljica ističe kako se ljubav ne bi trebala koristiti kao sredstvo manipulacije te izražava brigu za dobrobit djeteta.
ilustracija: S. Bura/mj

Puno se ovih dana na našim društvenim mrežama raspravljalo o tome što su zdravi obiteljski odnosi i koliko se bake emotivno vežu za unuke. Potaknuta time, javila nam se čitateljica koja misli da bakina ljubav ponekad može biti i sebična, dapače, štetna za dijete, ako je u tom odnosu baka na prvom mjestu.

U svom pismu baka Milica iznosi doista uznemirujuće informacije, o kojima bismo možda trebali i stručno mišljenje. “Nedavno sam se našla zatečena problemom o kojem nisam nikada ranije razmišljala. Moja unuka, koja ima samo pet godina, rekla mi je nešto što me duboko uznemirilo. Objasnila mi je da mora jako grliti i ljubiti drugu baku, snahinu majku, inače će druga baka umrijeti. Doslovno tako.”

Kako kaže Milica, snahina majka se dosta posesivno postavila oko unuke, svakodnevno na Facebooku objavljuje djetetove fotografije i trudi se zauzeti sve “slobodne termine” s njim. Iako misli da snahine majke često prirodnim poretkom stvari privatiziraju dijete, u ovom slučaju, sigurna je, radi se o štetnoj manipulaciji.

Oglas

“Moja unuka je duboko zabrinuta da će baka umrijeti, ako joj ona nedovoljno pokazuje ljubav. Ako se mene pita, to je emocionalno manipuliranje djetetom. Ta druga baka, koja sebično koristi situaciju kako bi dobila ono što želi, zapravo nanosi štetu mojoj unučici. Shvaćam da možda osjeća prazninu u svom životu, nije osoba koja bi imala nekakve interese, ali to ne opravdava iskorištavanje djeteta na ovaj način, niti bi moja unučica trebala živjeti u strahu da će biti odgovorna za bakinu smrt ako joj ne pokaže dovoljno ljubavi”, kaže Milica.

Uznemiruje je što druga baka koristi unuku kao sredstvo da bi zadovoljila svoju potrebu za ljubavlju, ali isto tako i što ispred nje širi negativnosti i ogovaranja. “Djevojčica bakine susjede naziva pogrdnim i podrugljivim imenima, a to nije mogla čuti od nikoga drugoga. To nije okruženje u kojem želim da moja unuka odrasta”, objašnjava svoj problem Milica. Ono oko čega ima dilemu jest kako riješiti problem.

“Bojim da bi iznošenje ovih problema moglo izazvati sukob unutar obitelji. Sa snahom sam u korektnim odnosima. Ona je distancirana, ne dozvoljava mi da u njenoj kući budem ništa drugo osim gost koji navraća vidjeti sina i unučicu i ja to poštujem. Kada dovede dijete na čuvanje, popijemo ugodnu kavu, uvijek se sjeti mog rođendana, kada idu u veliku nabavku nazove me i pita trebam li što. Ne mogu reći da u našem odnosu nema međusobnog poštovanja. Strah me da bi moju reakciju mogla shvatiti kao napad na njenu majku. Ipak, ne mogu šutjeti i dopustiti da moja unuka bude izložena ovakvom ponašanju”, objašnjava obiteljske konstelacije.

“Što biste vi učinili da zaštite dijete, a da izbjegnete konflikte u obitelji? Hvala vam što ste me saslušali”, stoji u povjerljivom pismu koje nam je poslala naša čitateljica koja se potpisala s „baka Milica“.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.