Prati nas

Vijesti

Na 4 sata

Tomislav radi u mirovini: ‘Genijalno mi je! To je ono što smo željeli’

U Hrvatskoj umirovljenici koji odluče raditi nakon odlaska u mirovinu, postaju važan dio različitih sektora poput zdravstva, trgovine i prijevoza. Njihov doprinos, iako često na pola radnog vremena, igra ključnu ulogu u održavanju vitalno važnih usluga.

Objavljeno

|

Poslovi za umirovljenike
Tomislav, taksist (scr: Nova TV)

Od zdravstva preko trgovine pa sve do prijevoznika, umirovljenici uskaču gdje treba. Jedan od njih je i Slavko, vozač autobusa. Otkako je otišao u mirovinu početkom 2000-ih nastavio je raditi na četiri sata. “Zdravstveno sam se osjećao sposoban, ali i zbog novaca, u svakom slučaju”, rekao je zaposleni umirovljenik Slavko za Novu TV.

Većina vozi kratke linije, ali spašavaju nas, kažu prijevoznici. “Da nema njih, ne znam. Puno bi linija stalo, sigurno. Ne bi se mogle voziti. Đaci u školu ne bi mogli ići”, ustvrdio je komercijalni direktor grupe Čazmatrans Berislav Saraja. Većinom su to ljudi između 65 i 68 godina. Ima i mlađih. Plaće su između 1.000 i 1.500 eura.

27.236 umirovljenika radi na pola radnog vremena i prima mirovinu. Najviše u trgovini, stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima te prerađivačkoj industriji. I Tomislav je od 2018. u mirovini i vozi taksi. Najviše zbog financija. “Genijalno mi je, moj kum je sad na ribolovu, ja sam ovdje. Genijalno. Ma naravno to je ono što smo željeli, za to smo se borili, krenuli prpošno. Međutim, ništa od toga”, objasnio je sarkastično pred kamerama Nove TV.

Oglas

Dosta njegovih kolega upravo su umirovljenici. “Većinom su svi u blokadama, pokupovali su kuće na kredite, velike stanove, djeca otišla van, obitelji se raspale, moraju preživjeti”, kaže.

Da bi i zdravstveni sustav preživio, uskaču umirovljenici. Čak 629 ih radi na četiri sata. Sva muka zdravstvenog sustava stane u idući primjer. “To se dogodilo prošli tjedan. U jednoj županiji kolegica od 65 godina otišla u mirovinu, a zamijenio ju je 80-godišnjak”, komentirala je doktorica Nataša Ban Toskić iz Koordinacije obiteljskih liječnika.

I sad zamislite kako je u tim godinama ući u toliko radno opterećenje. Jedino pitanje je – dokle to tako može?

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.