Prati nas

Vijesti

Umirovljenici zajedno

Umirovljenici bi trebali raditi zato što to žele, a ne zbog siromaštva

Rad umirovljenika nije novina i često se ističe kao jedan od alata u borbi protiv socijalne isključenosti. No, u Hrvatskoj umirovljenici rade iz sasma drugačijih pobuda.

Objavljeno

|

Umirovljenici u Hrvatskoj sve češće su prisiljeni raditi kako bi preživjeli, što ukazuje na ozbiljan problem s mirovinama. Dok u mnogim zemljama Zapadne Europe umirovljenici rade iz drugih razloga, hrvatski umirovljenici se suočavaju s egzistencijalnim poteškoćama koje mirovine ne pokrivaju.
ilustracija: S. Bura/mj

Nažalost sve veći broj umirovljenika u Hrvatskoj ne mogu preživjeti od mjesečnih mirovina i prisiljeni su dodatno raditi kako bi preživjeli. Najveći broj umirovljenika posao pronalazi u trgovini, zaštitarskim službama ili knjigovodstvenim servisima, javlja HRT.

“U mnogim zemljama Zapadne Europe također umirovljenici rade, u puno većem postotku nego u Hrvatskoj, ali rade i s sasvim drugih razloga. Nažalost, Hrvatski umirovljenici su prisiljeni raditi samo da bi mogli riješiti svoje egzistencijalne probleme budući da mirovina ne može pokriti ni minimalne troškove života”, rekao je Milivoj Špika, jedan od koordinatora platforme Umirovljenici zajedno.

Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, rekao je kako obrtnik koji odlazi u mirovinu, a želi nastaviti raditi, mora zatvoriti svoj obrt. “Postoji više mogućnosti, hoće li otvoriti trgovačko društvo pa se zaposliti na četiri sata ili se okrenuti nekoj domaćoj radinosti ili povremenom zapošljavanju”, rekao je. Naglasio je kako treba mijenjati zakonske regulative.

Špika je dodao da broj umirovljenika koji rade rapidno raste. Prošle godine je to bilo blizu tridesetak tisuća, a ove godine se očekuje između 40 i 50 tisuća: “Kad pribrojimo strane radnike, dolazimo do podatka da tržištu rada nedostaje preko 200 tisuća osoba. Hrvatska mora povećati plaće i mirovine. Treba otvoriti mogućnost svima koji žele raditi da rade, ali što se tiče umirovljenika, to ne bi trebalo biti iz egzistencijalnih razloga.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.