Prati nas

Mozaik

Novac i starenje

8 grešaka koje vode od srednje klase do siromaštva u mirovini

Ugodna mirovina zahtijeva rano i pažljivo planiranje, financijsku pismenost i stručno savjetovanje. Vaš plan za mirovinu mora biti strogo individualiziran i mora anticipirati sve moguće financijske udarce do kraja vašeg života.

Objavljeno

|

Bračni par u mirovini? Nemojte podcjenjivati troškove! Premala štednja, nedostatak diversifikacije, i neočekivani zdravstveni troškovi mogu ugroziti vašu financijsku sigurnost. Planirajte unaprijed i osigurajte stabilnu mirovinu.
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon tri do četiri desetljeća rada, malo tko više želi brinuti o financijama, stezati remen i gledati kako namaknuti dodatna sredstva za preživljavanje. Uživati u zlatnim godinama, čini se kao cilj lijepog, ali iscrpljujućeg maratona. No, mnoge na ciljnoj crti dočeka razočaranje.

Prema definiciji OECD-a, u srednji sloj pripadaju sva domaćinstva koja imaju prihod od 75 do 100 posto veći od medijana nacionalnog dohotka. Često čujemo da u Hrvatskoj ne postoji srednji sloj, klasa koja bi se prema socijalnim pravilima trebala ugodno rasporediti između siromaha i bogataša. “Debljina” tog sloja označava i koliko je neko društvo napredno. Kod nas biti srednja klasa nije lako ni za radnog vijeka, a još je teže kada odemo u mirovinu. U nastavku donosimo osam najčešćih razloga zbog kojih pripadnici srednjeg sloja postaju siromasi u mirovini.

Podcjenjuju troškove mirovine

U naprednijim ekonomijama radnici planiraju mirovinu i ne prepuštaju se na milost i nemilost države. Uzimaju stvar u svoje ruke. Mnogi pojedinci srednje klase mogu podcijeniti koliko će im novca trebati u mirovini. Prioritet daju trenutnim potrebama ili nemaju dovoljno za mirovinsku štednju. Život u mirovini i nije tako jeftin, neugodan je zaključak koji im se nametne nakon umirovljenja.

Premalo štede

Problem nedovoljne štednje postane najvidljiviji kada se jave nepredviđeni financijski problemi uslijed gubitka posla ili zdravstvenih problema. Iscrpljivanje štednje u takvim slučajevima izravno isušuje buduću mirovinu. Štednja bi trebala biti dovoljno velika za pokrivanje nenadanih životnih troškova, ali i mirovine. To je poseban problem u uvjetima sve dužeg životnog vijeka.

Oslanjaju se samo na jedan prihod

Oslanjanje isključivo na jedan izvor prihoda, poput mirovine, može biti riskantno jer ti izvori možda neće pružiti dovoljno za pokrivanje svih troškova. Upravo je to ono što se događa hrvatskim umirovljenicima koji bi, da svi žive isključivo od mirovina, u 75 posto slučajeva bili ispod linije siromaštva. Investicije, nekretnine za iznajmljivanje pa čak i rad u mirovini osiguravaju stabilnost u mirovini.

Imaju neočekivane troškove zdravstvene zaštite

S godinama, troškovi zdravstvene zaštite postaju sve veći, ako se ne želimo oslanjati isključivo na javno zdravstvo. Bez adekvatnog zdravstvenog osiguranja ili plana za pokrivanje medicinskih troškova, umirovljenici se mogu naći u poteškoćama oko osiguravanja nužnih tretmana i lijekova. Birati između životnog stila i lijeka nije teška dilema, ali jest znak siromaštva.

Izloženi su volatilnosti tržišta

Iako ulaganje na burzi može pružiti visoke prinose tijekom vremena, ono ne dolazi bez rizika. Nemaju svi dovoljno znanja za učinkovito upravljanje tim rizicima, što na kraju može dovesti do gubitka mirovinske štednje. Iako ne možete kontrolirati tržište, možete kontrolirati kako ulažete.

Donose loše investicijske odluke

Loše investicijske odluke i nedostatak diverzifikacije portfelja mogu izložiti mirovinsku štednju nepotrebnom riziku. I dok se od mladih očekuje veća tolerancija na rizik, stariji bi se trebali usredotočiti na smanjenje rizika. Loše investicije u mirovini mogu ih izložiti stresu i siromaštvu. Ne zaboravite i na opasnost od investicijskih prijevara kojima svjedočimo svakodnevno. Ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, vjerojatno i nije. Zatražite mišljenje stručnjaka i ne dajte svoju životnu ušteđevinu u pogrešne ruke.

Zaboravljaju inflaciju

Još jedan značajan problem je neuzimanje u obzir inflacije i rastućih troškova života. Ono što sada može izgledati kao snažan mirovinski fond, s vremenom može izgubiti kupovnu moć. Svjedočimo da inflacija može povećati cijene svega oko nas. Kada izrađujete proračun za mirovinu, morate uzeti u obzir da će cijene rasti s vremenom i prilagoditi svoj proračun tomu.

Nemaju sveobuhvatan plan potrošnje

Bez plana za mirovinu koji uključuje proračun, troškove i strategiju potrošnje, možete prerano potrošiti svoju mirovinsku štednju koja vam treba potrajati do kraja života. Sveobuhvatan plan osigurava da možete financirati svoj mirovinski stil života bez žrtvovanja. Ponekad je sve najbolje prepustiti stručnjacima koji će vas upozoriti i na probleme kojih niste svjesni. Najvažnije je izbjeći iznenađenja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.