Prati nas

Povjerljivo

Suočavanje

Fatalizam ili realnost? ‘Izgled je propao, kreću bolesti, čemu se veseliti u starosti?’

Iako je neminovna, ne prihvaćamo svi starost jednako. Neki će u svojoj mudrosti i unutarnjem miru pronaći zadovoljstvo, drugi će očajavati jer im se mijenja izgled, jer ne mogu više putovati, voziti, s mirovinom pomoći djeci. Donosimo nekoliko iskrenih razmišljanja ljudi na tu temu, a vi nam na kraju teksta napišite i svoje mišljenje.

Objavljeno

|

Gospođa Nina Marie ne može se pomiriti sa starenjem; od propadanja fizičkog izgleda do odlaska dragih ljudi.
ilustracij: S. Bura/mj

“Kad imate 40, 50 godina, osvijestite da starite, ali vas to ne pogađa. Ali kad sam navršila šezdesetu, rekla sam si: Zaboga miloga, stara sam! Znam da to ne mogu promijeniti, ali nikad to neću prihvatiti. Toliko je toga što dolaze sa starošću, a ja nikako ne mogu prihvatiti!”, napisala je Nina Marie na stranicama za razmjenu iskustava Quora.

“To je krug života, no nažalost ne vidim ništa lijepo u tome! Previše mi je loših trenutaka donijelo starenje, ne samo u fizičkom pogledu, nego me mnogo toga i emocionalno shrvalo. Nisam znala da ću to tako teško primiti, da će mi izgled naglo propasti, da ću izgubiti tolike ljude koje volim. Znam da bi sve to trebala prihvatiti, ali jednostavno ne mogu”, iskreno piše Nina Marie.

Kete (69): Meni je odlično!

Umirovljenica Kate otkrila je da ima 69 godina te da se nastoji uključiti u aktivnosti u kojima sudjeluju i mlađi ljudi. “Još mogu plivati, još mogu putovati s prijateljicama, a suprug koji ima 73 godine, nema ništa protiv. Još volontiram jer mi to pomaže da se osjećam mlađom, korisnom, cijenjenom i naposljetku, aktivnom”, piše gospođa Kate.

Važno joj je, nastavlja, da joj vaga uvijek pokazuje istu brojku, stoga pazi na prehranu i vježba. “Puno mi toga pomaže da ne klonem u ovim godinama, da se ne užasavam starenja. Učlanila sam se u književni klub, šećem s vršnjacima. Naučila sam francuski i španjolski. Uopće ne gledam TV, serije mi ne padaju na pamet. Osjećala bih se kao baba”, napisala je.

Nije se zapustila

Kako dodaje, umjesto da gubi vrijeme pred ekranom, obiđe stare susjede preko puta koji cijelu zimu ne izlaze van. “K tome, još uvijek se trudim izgledati uredno i lijepo, nisam više chic kao nekad, ali nisam ni zapuštena. Imam i dva psa o kojima brinem. Njegujem i obiteljske odnose, to u zreloj dobi postane nekako bitno, barem je meni tako”, otkriva.

“Poznajem ljude koji su u svojim četrdesetima, a vode sjedilački način života uz podosta alkohola, gledanja TV-a, puno spavanja i gubljenja vremena. Ne želim ići tim putem, radije ću uhvatiti starog bika za rogove i pokazati mu tko je gazda”, šaljiva je gospođa Kate, puna života na pragu svoje sedamdesete.

Robert: Nije lako ni kad si mlad

Umirovljenik Robert osvrnuo se i na probleme koje čovjek ima u mladosti. “Nije lako ni biti mlad. Djetinjstvo, osnovna škola, srednja škola, pa i to je jadno razdoblje za većinu ljudi. Učenje na vlastitim pogreškama je uvjetno rečeno dobro jedino ako si nešto iz toga zbilja i naučio, ali nažalost mnogi godinama u mladosti ponavljamo iste greške”, napominje on.

Tek u kasnijim godinama, piše nadalje, znamo što ne smijemo raditi. “Postoji način da se pomirite sa starenjem i to ne znači samo prihvatiti je, već je i poštovati zbog mudrosti i duševnog mira koje ste, nadam se, kroz život stekli. Na kraju čovjek shvati da je život težak u bilo kojoj dobi, jedino kad smo stariji imamo veći stupanj unutarnjeg mira nego nekad. A to nije loše! I zato slavite svoju starost, preživjeli ste većinu najtežih razdoblja u životu!” poručuje ovaj umirovljenik.

Aktivan je, ali kreću jutarnji bolovi

Na to se nadovezao još jedan muškarac koji je otkrio da mu najteže pada jutarnja ukočenost. Ujutro sam sav ukočen i sve me boli. Imam 72 godine i inače sam još uvijek prilično aktivan. Još uvijek radim, igram golf i redovito šetam. Volim svoju stečenu mudrost, ali moram priznati da bih volio imati ovu pamet i 25 godina. I onu jutarnju ornost s kojom sam iskakivao iz kreveta, piše u polušali.

Podijelite i vi s nama svoje razmišljanje o životu u trećoj dobi. Kako se nosite sa starenjem?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.