Prati nas

Povjerljivo

Poremećeni odnosi

Greta (70): ‘Umjesto vraćanja duga, sestra mi je pokazala srednji prst’

Naša čitateljica, koju smo zbog zaštite privatnosti nazvali Greta, povjerila nam je da teško nosi svojih 70 godina. Nije njezin problem, piše nam, mala mirovina, već slomljeno srce jer su je sestre višestruko prevarile i uništile joj uspomene na djetinjstvo. 

Objavljeno

|

Gospođa Greta dijeli svoje iskustvo života u BiH, ističući poremećene obiteljske odnose. Kroz niz nepravdi, osjeća se iskorištenom i prevarenom od strane sestara, što ju duboko pogađa.
ilustracija: S. Bura/mj

U uvodu nam umirovljenica Greta piše da živi u jednom većem gradu u BiH. “Napisat ću vam što sve novac može napraviti jednoj obitelji. Najmlađa sam od četvero djece naših roditelja. Kad sam se rodila moja najstarija sestra imala je već 20 godina, brat 19 i mlađa sestra 10. Odnos sa starijom sestrom i bratom nije bio prisan jer su se sestra i brat vjenčali i otišli dok sam još bila dijete. Druga sestra i ja odrasle smo zajedno te se ona udala kad sam ja imala 15 godina”, doznajemo.

Nešto je uvijek, piše potom, kvarilo i njezinu bliskost sa sestrom s kojom je odrasla. “Kad je ona završila školu i zaposlila se, priželjkivala sam neki znak pažnje od nje uzbuđena što sada i ona ima svoj novac. Nikad nisam dobila ni sitnicu, a kamoli željenu haljinu. Jedina ljubav koju sam tada osjećala dolazila je zapravo s očeve strane. Majka je, naprotiv, uvijek više voljela sestru jer je mene rodila s 42 godine i bila sam njeno neželjeno dijete”, piše nam teškom rukom.

Poremećeni odnosi

Kad je napunila 22 godine, gospođa Greta izgubila je voljenog oca. “Ostala sam živjeti u kući s majkom, zaposlila se i ubrzo udala, s 24 godine sam i rodila. Moj muž se s mojom majkom nije slagao pa smo morali u podstanare. Ona je živjela sama u toj velikoj kući, a nas troje u jednoj iznajmljenoj sobici! Zamislite kakva je bila – kad sam se udavala kupila mi je poplune, ali kad samo odlazili iz kuće uzela mi ih je i na moje oči darovala sestri”, piše prisjećajući se svog očaja.

“Pitam se kako je sestra mogla uzeti te proklete poplune, a znala je da su bili namijenjeni meni! Nikad mi kao sestra nije pomogla, čak ni kad sam tražila neku uslugu koja ne uključuje novac već primjerice da mi pomogne nabaviti stolariju za kuću po povoljnijoj cijeni, jer je radila u toj branši. Moj šogor je bio na visokoj funkciji i živjeli su natprosječno dobro – do rata, kad im se sve preokrenulo nagore”, piše nam.

Pomagala sestrama kroz život

Početkom rata njezina obitelj napustila je rodni dom te su otišli u inozemstvo gdje su se dobro snašli. Mlađa od sestara je ostala u BiH u jednom mjestu zahvaćenom ratom. “Pomagala sam joj i slala novac, koliko god sam mogla. Nakon rata vratila sam se kući. U međuvremenu nam je umrla majka i njezinu smo kuću trebali podijeliti na četiri dijela. Oni su već bili sve podijelili između sebe, nisam dobila ni jednu sitnicu barem za uspomenu. Opet sam prešutjela, nisam se htjela svađati”, opisuje nemila zbivanja.

Kuću su naposljetku prodali i podijelili novac. “U međuvremenu je umrla i najstarija sestra, tada smo saznali da je na sebe bila prepisala grobnicu u koju sam ja jedina ulagala, misleći da je kao vlasnik upisana naša majka. Kad sam otišla u upravu groblja pitati kako netko može postati vlasnik groba nakon smrti roditelja, bez da je to bio predmet ostavinske rasprave, rekli su daje moja sestra sama sahranila majku i da je na osnovu toga postala vlasnica.”

Otimanje grobnice

“Posjedujem dokaz da sam u trenutku smrti moje majke bila u inozemstvu i spriječena putovati na sprovod jer sam upravo bila dobila radnu dozvolu i morala dati putovnicu da se dozvola provede. Putovnica je morala biti poslana Beč, a ja sam živjela u jednom malom mjestu u Austriji tako da sam bila par dana bez putovnice. No, postoje uplatnice da sam financirala sprovod”, objašnjava nam i dodaje da i mlađa od sestara znala za to.

“Tako su me prevarile za grobnicu, a druga me prevarila i za novac te mi danas na pitanja o povratu duga ona i nećakinje odgovaraju tako da mi preko mobitela šalju naljepnice s podignutim srednjim prstom“, piše nadalje.

“Ne znam jesam li uspjela opisati problematiku odnosa u mojoj obitelji, ali mogu samo još reći da je žalosno kad te tvoj iskorištava. Najteže mi pada što su se sestre urotile protiv mene, iskoristile me i prevarile. I još ispadnem bezobrazna kad nešto kažem. Ljudski bezobrazluk nema granica, što tek čovjek može očekivati od tuđih ljudi, ako su tvoji najbliži ovakvi drznici”, pita se za kraj naša vjerna čitateljica Greta.

Imate li i vi loših iskustava s članovima obitelji?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.