Prati nas

Mozaik

Životni odabiri

Imam 60 godina, samac sam i želim djecu. Je li prekasno?

Dok za neke odgađanje roditeljstva može biti problem, za druge može biti mudra odluka koja im omogućuje bolju pripremu za najodgovorniji posao na svijetu.

Objavljeno

|

Muškarci u kasnim godinama postavljaju pitanje: 'Je li prekasno za roditeljstvo?' Odgovori su raznoliki, ističući zdravlje, financije i partnerske odnose. Umirovljeni pastor dijeli iskustvo preuzimanja skrbi nad djecom u kasnijoj dobi, ističući radosti i izazove, ali i brigu oko svoje starosti.
ilustracija: S. Bura/mj

Odgođeno roditeljstvo jedna je od tema koja duboko dijeli društvo, bilo da se radi o svjetskim zvijezdama, poput Ane Obregón, ili sasma običnim ljudima iz susjedstva. Protivnici često ističu biološke, socijalne, ekonomske i psihološke aspekte roditeljstva u pedesetim, šezdesetim ili sedamdesetim godinama života.

Međutim, važno je napomenuti da je svaka situacija jedinstvena pa odgađanje roditeljstva može biti pametna odluka za neke ljude, dok za druge može biti izazovna.

“Imam 60 godina, samac sam i želim djecu. Je li prekasno?” Pitanje je to koje je na platformi za dijeljenja znanja i iskustava Quora postavio muškarac koji se želi ostvariti kao roditelj. Zanimljivo, na postavljeno pitanje mahom su odgovarali muškarci, a mi prenosimo nekoliko najbolje ocijenjenih odgovora.

“Nije prekasno sve dok možete ‘odraditi posao’. Ali, zaista, želite li djecu sa 60 godina? Imati malo dijete je iscrpljujuće iskustvo. Možda ni nećete doživjeti njegov 31. rođendan. No, da odgovorim ukratko, nije prekasno. Krenite u to”, stoji u najbolje ocijenjenom komentaru.

“Nadam da nije prekasno, jer sam i ja u istom položaju. Glavne stvari koje trebate procijeniti su vaše zdravlje i financije. Djeca nisu jeftina. Provjerite i jeste li plodni. Ja nemam partnericu pa razmišljam o surogatstvu, a to košta”, svoje je viđenje ove teme iznio drugi najbolje ocijenjeni sudionik rasprave.

Vrijeme, novac, zdravlje

“Naravno, upoznavanje nekoga je najbolje, ali to zahtijeva vrijeme i sreću. Imajte na umu da je većina ljudi koji vam kažu da ne biste trebali imati djecu mlađa od vas. Oni imaju dovoljno vremena. Konačno, dobro promislite na što se obvezujete. Znam da ja ne bih mogao umrijeti u miru bez djece. Drugima nije stalo do potomstva. Sve se svodi na to što cijenite u životu, a to je različito za svakoga”, zaključio je drugi sudionik.

“Nije prekasno. Očito je da trebate pronaći partnericu koja želi imati dijete s vama i s kojom vi želite imati dijete. Znam ljude koji su postali očevi kad su bili znatno stariji od vas, a obitelju su im i danas sretne. No trebate znati da će, ako sad krenete u aktivno traženje partnerice za ovaj pothvat, do trudnoće trebati najmanje dvije godine”, napisao je treći muškarac.

Svoje iskustvo opisao je i umirovljeni pastor baptističke crkve koji nije planirao imati djecu kasno u životu, no sudbina mu ih je dodijelila.

Svjedočenje svećenika: Meni je promijenilo život

“Imao sam 61 godinu kada je umrla moja sestrična i preuzeo sam skrbništvo nad njenom djecom, koja su imala pet i deset godina. Moji sinovi su najvažnija stvar u mom životu. Međutim, moj život se potpuno promijenio. Umirovio sam se jer mi je brinuti o djeci i raditi bio preveliki zalogaj”, početak je ispovijesti oca Julija Floresa.

“Uključio sam se čak i školski odbor, ali to nije bilo ono što sam planirao. Namjeravao sam putovati, ali to si više ne mogu priuštiti. Razmišljao sam o preseljenju na toplije i jeftinije mjesto, ali nisam htio dječacima iščupati korijenje iz njihove prirodne sredine. Potrošio sam bezbroj sati s učiteljima, školskim savjetnicima, socijalnim radnicima, pedijatrima. Postao sam vozač za izlaske. Moja kuća je uvijek puna tinejdžera i nikada ne znam što imam u smočnici. Pola mojih alata je posuđeno i izgubljeno”, opisuje čari očinstva Flores.

“Godinu dana nakon što je stariji sin dobio vozačku dozvolu, uništio je moj automobil. Mlađi će sljedeći tjedan maturirati i ja se oko toga brinem više nego on”, nastavlja.

“Volim svoje sinove više nego što sam mislio da je moguće. Očinstvo mi je donijelo ogromnu radost. Ali moj život se promijenio. Ne mogu se sjetiti kad sam zadnji put išao u kazalište. Moja najveća briga je moja dob. Imam 74 godine. Moj liječnik kaže da sam u puno boljoj formi od većine mojih vršnjaka. Ipak, brinem se da bi se to uskoro moglo promijeniti. Ne želim opteretiti mladiće s krhkim i starijim roditeljem dok tek počinju živjeti”, zaključuje pastor.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.