Prati nas

Povjerljivo

u prijevremenoj

Jad i bijeda u mirovini: ‘Ne mogu hodati, a nemam za taksi do doktora’

Za 38 godina staža, mirovina gospođe Biserke ne doseže ni 400 eura. Za rad u državnoj službu, punih 36 godina, mirovina gospođe Ivane iznosi 388 eura. Za 34 godine, umirovljenici Pauli izračun glasi na 210 eura. Sve su one otišle u prijevremenu i kažnjene su doživotno te nam pišu da su očajne i bez nade.

Objavljeno

|

Brankica, umirovljenica s 50 godina staža, frustrirana je jer joj mirovina prelazi cenzus za dodatke, dok cijene rastu. Kritizira nepravedno dijeljenje dodataka te traži povećanje svih mirovina prema stažu. Zagovara jednakost s 13. mirovinom za sve i socijalnu pomoć za siromašne, inspirirana EU praksom.
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenica Biserka piše nam da nakon 38 staža živi ispod granice dostojanstva. “Kažnjena sam jer sam otišla u prijevremenu mirovinu, iako sam uredno odradila svojih 38 godina staža. Radila sam na normu do svoje 55. godine života. Sada imam 69 godina i nisam došla ni do 400 eura mirovine. Smeta mi to što su oni koji su dokupili mirovinu primaju isti iznos kao ja, koja sam svoj staž odradila jako mukotrpno na teškom radu koji je tako malo cijenjen”, izjadala nam se umirovljenica Biserka.

Paula: Prijevremena zbog teške bolesti

“U prijevremenu mirovinu sam otišla 2017. zbog lošeg psihičkog i fizičkog stanja odnosno teške bolesti, kao i smrti muža. Za 24 godine staža u Hrvatskoj dobila sam mirovinu od 1.138 kuna (151 euro). Pravo na mirovinu za 10,5 godina staža u Bosni i Hercegovini stekla sam tek pet godina kasnije, a to iznosi svega 45 eura. Trenutno ukupno primam 210 eura mirovine“, otkriva iznos zbog kojeg je s pravom krajnje nezadovoljna.

“Uz to, imam ovrhu jer sam jamac. S obzirom na moje zdravstveno stanje, a preživjela sam infarkt, dvije ginekološke operacije i imam trajne vrtoglavice te gubim ravnotežu, nisam u stanju ništa dodatno raditi. Da stvar bude još gora, potrebna mi je tuđa pomoć. Pitam Vladu RH kako preživjeti uz ovu sramotnu mirovinu za 34 i pol godine staža i stečene bolesti?” pita se.

“Mirovina mi nije dostatna ni za taksi prijevoz do liječnika ili bolnice, što mi je nužno jer se ne mogu samostalno kretati. Što jesti, kako se grijati i plaćati režije, što obući? Zar sam 34 i pol godine radila za 210 eura uz koje sam gladna i bez osnovnih životnih uvjeta?” nizala je pitanje do pitanja umirovljenica Paula.

Ivana: Za 36 godina rada samo 388 eura mirovine

Umirovljenica Ivana piše nam da je radila u državnoj službi punih 36 godina, a sve za mirovinu od 388 eura. Razlog tome je što je zbog obiteljskih razloga bila prisiljena otići u prijevremenu. Ovim je iznosom kažnjena doživotno, s time se nekako i pomirila, samo se ne može pomiriti s činjenicom da nezaštićeni samci, poput nje, nemaju baš nikakva prava ni pomoć, kao što to imaju udovice i udovci koji primaju dio obiteljske mirovine po preminulom supružniku.

“Nitko više ne spominje ni trinaestu mirovinu, a kamoli dodatak za umirovljenike koji su samci. Puno nas se razvelo zbog nezdravih partnerskih odnosa. Osobno, razvela sam se nakon 33 godine braka, doslovno sam pobjegla od zlostavljača. Mislim da me društvo i država još dodatno kažnjavaju i ponižavaju zakonom o obiteljskim mirovinama, jer dodatak za samce o kojem se neko vrijeme govorilo u javnosti, više nitko niti ne spominje.”

‘Ima tu još nelogičnosti’

“Režije samac mora platiti u jednakom iznosu kao i bračni partneri, pa čak i obitelji sa više članova kućanstva. Na to moram izreći još jednu nepravdu koja me tišti, a to je nelogična naknada za odvoz smeća. Ja kao samac sigurno ne proizvedem smeća koliko obitelj sa dvoje male djece, koji svaki dan bacaju vreću prljavih pelena, a plaćamo isto. Kao i sve ostale režije. Gdje je tu pravda? Kako sve pokriti s 388 eura?” pita se nezadovoljna umirovljenica koju nakon 35 godina jedva može podmiriti osnovne životne potrebe.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.