Prati nas

Povjerljivo

Pretjerano davanje

Jelena (60): ‘Gledala sam samo djecu i unuke dok me nije ostavio muž’

Gospođa Jelena u svojim je ranim šezdesetima i duboko žali neke odluke koje je donijela otkako joj se rodilo prvo unuče. Tada je još radila, pa je za čuvanje mališana žrtvovala vikende i godišnje odmore, a potom je uzela i bolovanje. Sada u mirovini brine o troje unučadi, a pretjeran angažman oko njih kumovao je, priznaje nam, raspadu njezina braka.

Objavljeno

|

Nakon 41 godine braka, Jelena se suočava s razvodom zbog prevelike predanosti unucima. Ova iskrena priča upozorava bake da se ne žrtvuju previše, naglašavajući važnost ravnoteže između obitelji i osobnog života.
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon 41 godine braka, nezadovoljni suprug naše čitateljice Jelene odlučio se na razvod. Ona je, otkriva nam, nakon što se malo oporavila od početnog šoka, stala na loptu i dobro razmislila što su mogući krivci za takav životni udarac. Kako napominje, uvidjela je da je supruga godinama držala po strani jer je preko svih granica prihvatljivosti svoju ljubav, ali i vrijeme i novac, poklanjala isključivo djeci i unucima.

“Pročitala sam vaš članak o baki koja je izjavila da joj ne pada na pamet svaki dan čuvati unuče. Smatram da je u pravu, da je to dobra odluka. Zašto? Jer sam se ja od svoje 55. godine života najprije obvezala unuku čuvati svaki vikend te cijeli godišnji. Naposljetku sam išla i na bolovanje da je mogu čuvati, toliko sam je obožavala”, otkriva nam gospođa Jelena.  

Super-baka

Kako su se rađali i drugi unuci, a danas ih ima troje, ona se sve više obvezivala. “Sada, otkako sam u mirovini, uz njih troje nemam niti jedan slobodan dan. Također od svoje mirovine nemam ništa za sebe. Da stvar bude gora, na kraju svega nemam ni pravo glasa, za ništa”, požalila nam se.

Njezinoj odrasloj djeci, ističe, važno je imati super baku i njezinu ljubav koriste na maksimum.

“Ah, imam puno toga za pisati, ali se rastužim. Svjesna sam da sam si za sve sama kriva. Da rezimiram, pristala sam na to da sam svaki trenutak na raspolaganju i zato me nakon 41 godinu braka napustio suprug“, ukazuje nam i priznaje da joj mnoge stvari sada postaju jasnije. Uviđa, piše, da se previše dala na jednoj, a premalo na drugoj strani.

Budite umjereni!

Stoga svim bakama poručuje neka se ne opeku kao ona. “Drage bake, ako ikako možete, smanjite čuvanje unučadi bez obzira što ih neizmjerno volite. Roditelji moraju brinuti o djeci, jer djeca dok odrastaju moraju osjetiti njihovu ljubav. Ja nažalost nisam imala tu sreću da me sretno podižu roditelji, možda upravo zato do krajnjih granica svoje vrijeme, novac i ljubav dajem djeci i unucima”, stoji u zaključku njezina pisma koje nam je tako iskreno napisala.  

Imate li i vi neugodno istvo s čuvanjem unučadi? Jeste li uspjeli postaviti zdrave granice?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.