Prati nas

Mozaik

Stvar ravnoteže

Biti baka je opojno, no na prvom mjestu bi vam trebao biti brak

Preangažiranost u odgoju unučadi može na kušnju staviti odnos djeda i bake kao životnih partnera. No upravo je njihova skladna i posvećena veza možda i najveći kapital koji mogu darovati unucima kao uzor koji će ih voditi kroz život.

Objavljeno

|

Otkrijte kako rođenje unuka može promijeniti odnose u obitelji te zašto je važno pronaći ravnotežu između uloge bake i očuvanja ljubavi prema suprugu. Proučite izazove s kojima se suočavaju hrvatske bake i djedovi te saznajte kako očuvati vitalnost braka usprkos zahtjevima uloge bake.
foto: Hayley Johnson(Scopio

“Najbolji savjet koji sam čula dala mi je gospođa u svojim osamdesetima. Bilo je to na proslavi 90. rođendana moje bake. Govorila sam o svojoj djeci i kako su divna. Ona mi je odgovorila: Ne zaboravite na supruga. Djecu samo posuđujete, a suprug je s vama zauvijek.”

Riječi su to britanske voditeljice Davine McCall koje oslikavaju koliko su žene obuzete djecom, vlastitom ili unucima, često nesvjesno spremne zaboraviti na to da su i supruge.

Dakako, kada se radi o bakama i djedovima, vrlo je vjerojatno da su na uloge ljubavnih partnera, pritisnuti životnim žrvnjem, zaboravili i prije, dok su bili samo roditelji. Mnogima je skrb o unucima utočište od braka koji je postao prešutno cimerstvo ili bijeg od manjka životnog sadržaja. No postoje bake i djedovi u kojima još uvijek tinja iskra ranijeg ispunjenog života, oni koji su se u brizi za unučad pod teretom očekivanja pogubili, krivo posložili prioritete, zaboravili jedno na drugo, iako se iskreno vole.

Rođenje djeteta mijenja odnose u obitelji

Dolazak unuka uglavnom izaziva cijeli niz kaskadnih promjena; sa supružnikom, s djecom pa čak i s drugim unucima. Iako rođenje bebe život pretvara u hektičan, uzbudljiv, emocijama i strahovima nabijen vrtlog, mnogi zaboravljaju da je riječ o prilici za rast, ali i “prilici” za produbljivanjem postojećih razdora i gubitka intimnosti s partnerom.

Hrvatske bake se hvale ulogom sluškinje

Hrvatske bake rado preuzimaju tradicionalnu ulogu žene koja se žrtvuje za obitelj, lišava se svih svojih potreba da bi služila i ispunila svrhu. Čak i kada ta žrtva nije nužna. Žena-žrtva, nažalost, još uvijek je ideal prema kojemu se oblikuju i današnje djevojčice. Zato je ovaj tekst prvenstveno okrenut bakama.

A s druge strane, zahvaljujući patrijarhalnom okviru, muškarci moraju biti tvrdi, ne smiju artikulirati svoje potrebe za nježnošću, emotivnom i erotskom vezom sa životnom družicom. Sve drugo smatralo bi se sebičnošću, razmaženošću pa čak i nerazumnim ponašanjem.

Gotovo pa je nepristojno postaviti pitanje: “Je li djed sretan?” Uz to, potpuno je prihvatljivo da žene jedna drugu svedu isključivo na ulogu obiteljske skrbnice koja sreću pronalazi samo u služenju drugima, što je vidljivo i iz širokih rasprava na društvenim mrežama.

U takvim društvenim postavkama, opravdano je postaviti nekoliko dijagnostičkih pitanja: Imaju li djed i baka dovoljno vremena za sebe, za svoje zanimacije, za svoje intimne trenutke? Izlaze li? Odlaze li na godišnje odmore? Druže li se sa svojim prijateljima? Jesu li se utopili u ulogama djedova i baka?

Pitanje 1: Imate li dovoljno vremena za brak?

Ako je odgovor negativan, riječ je o prvom znaku da niste uskladili svoje uloge bake ili djeda sa svojim ulogama supruge ili supruga. Stručnjaci kažu da bi se kaos nakon dolaska novorođenčeta trebao razići već za tri ili četiri mjeseca. U novom obiteljskom poretku bake bi tada već trebale imati definirano mjesto i polako natrag preuzimati kontrolu nad vlastitim životom.

Ali ako i nakon tog vremena primijetite da provodite cijeli radni tjedan brinući se za unuke dok vaš suprug provodi vrijeme sam ili obavlja druge poslove za vašu djecu, posve je jasno da vaš život više nije u zdravoj ravnoteži. Stvar je još gora, ako i vikendi nisu vrijeme za vas i vaš brak.

Pitanje 2: Jeste li stalno umorni i umlaćeni?

Sve kasnije rađamo djecu i sve kasnije postajemo bake i djedovi. Usporedite dob u kojoj ste vi postali baka i dob u kojoj je vaša baka postala baka. Danas je normalno prvi put postati baka u šezdesetim godinama, dok su nekad bake s 50 godina bile već starije bake. Morate realno procijeniti vlastitu razinu energije koju možete uložiti u baka-servis. Ako preuzmete obavezu koja će vas fizički iscijediti, posve je jasno da nećete imati vremena za supruga, neće vam biti do izlazaka, zabave, druženja i intimnosti. Ako je odgovor na postavljeni pitanje pozitivan, vaš brak već sada pati.

Pitanje 3: Izaziva li vaša uloga bake razdore u obitelji?

Biti djed ili baka može biti delikatno. Trebate biti pravedni i podijeliti istu količinu vremena i energije svim svojim unucima. Sve drugo može izazvati napetosti unutar obitelji. A obiteljski sukobi će imati negativan utjecaj na vaš odnos sa supružnikom. Sviđalo vam se to ili ne, i on će biti uključen. Sukobi zahtijevaju ogromnu količinu energije, a negativna atmosfera negativno utječe na vaš brak i intimnost koju biste trebali njegovati.

Pitanje 4: Primijetili ste da nemate vremena za sebe?

Ako nemate vremena za sebe, vjerojatno nemate vremena ni za supruga ili suprugu. Što je još važnije, nemogućnost pronalaženja vremena za sebe oduzima vam važan način da se napunite energijom i optimizmom, osjećate inspirirano i vrijedno. Vaše zadovoljstvo sa sobom jako utječe i na vaš brak i na vašu obitelj.

Osobe koje ne ulažu u sebe imaju manje toga za uložiti u brak, ali i u obitelj. Vaš suprug ili supruga zaslužuju cjelovitu zadovoljnu osobu. Baš kao i vaši unuci. Osim vremena koje ćete im dati, potrebniji su im baka i djed koji će im biti uzori u realizaciji vlastitih potencijala, zadovoljstava, pa ako hoćete, i partnerske sreće i posvećenosti. Vjerojatno je to i najvrjednija stvar koju im možete darovati za život.

A vi, kako ste uskladili brak s ulogama bake i djeda?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.