Prati nas

Zdravlje

Prednosti i mane

Kolonoskopija sprječava rak, evo kako se izvodi

Riječ je o neugodnom pregledu koji mnogi izbjegavaju. No kolonoskopija je jedna od rijetkih preventivnih mjera koje zapravo mogu spriječiti rak.

Objavljeno

|

Tijekom same kolonoskopije u nekim je zemljama uobičajena praksa davanje sedativa ili lijekova protiv bolova. Moguća je i kratka anestezija. Time sam pregled postaje manje stresan.
scr: WPLG Local

Kolonoskopija je nekirurška metoda pregleda sluznice debelog crijeva i dijela tankog crijeva. Što ovaj pregled donosi pojedincima, a što društvu u cjelini te kako izgleda, istražio je DW.

Pregled debelog crijeva sigurno nije zadovoljstvo. Ali neugodnosti se drže u granicama. Dan prije pregleda potrebno je popiti dvije do tri litre laksativa za čišćenje crijeva. On nema osobito ugodan okus.

Tijekom same kolonoskopije u nekim je zemljama uobičajena praksa davanje sedativa ili lijekova protiv bolova. Moguća je i kratka anestezija. Time sam pregled postaje manje stresan.

Koliko je rizična kolonoskopija?

Preventivni pregledi nose svoje rizike. Na otprilike svakom tristotom pregledu javljaju se komplikacije, primjerice kardiovaskularni problemi. U vrlo rijetkim slučajevima može doći do perforacije crijevne stijenke, što uzrokuje curenje crijevnog sadržaja u trbušnu šupljinu. Tada je neophodna velika operacija.

U najgorem slučaju, primijenjeni lijekovi mogu uzrokovati srčani zastoj zbog predoziranja ili alergijske reakcije. No općenito, ovaj pregled slovi kao vrlo siguran.

Koliko kolonoskopija smanjuje rizik od smrti?

Ako pogledate koliko smrtnih slučajeva kolonoskopija može spriječiti, onda je rezultat skroman. Prema studiji iz tri sjevernoeuropske zemlje objavljenoj u listopadu 2022., apsolutni rizik od umiranja od raka debelog crijeva smanjen je za samo 0,03 posto u razdoblju od deset godina.

To znači da se s na 10.000 obavljenih kolonoskopija oko tri osobe spašavaju od smrti od raka debelog crijeva. No kako zbog pretraga sada imamo manje tumora u uznapredovalom stadiju, odgovarajuće kirurške intervencije tako zahtijevaju manje napora i manje su stresne.

Za pojedinačne sudionike studija još uvijek daje prilično skromne rezultate. “Ali kad bi svi oni koji ispunjavaju uvjete otišli na pregled, imali bi drugačiju sliku”, kaže Patrick Michl, medicinski ravnatelj gastroenterologije u Sveučilišnoj bolnici u Heidelbergu.

“Ako to prenesemo na Njemačku, tada dobivamo brojku od 10.000 godišnje kod kojih možemo spriječiti smrt od raka. A to je također nešto što sprječava velike troškove terapije”, kaže on. Pola milijarde eura u troškovima terapije moglo bi se uštedjeti ako svi ljudi koji ispunjavaju uvjete dođu na kolonoskopiju, kaže Michl.

Rano otkrivanje raka: rizik od pretjeranog liječenja

Rano otkrivanje raka obično je dvosjekli mač. Uvijek se otkriju i opsežno liječe promjene na tkivu koje ne bi postale zloćudne i ne bi oboljelima stvarale probleme tijekom cijelog života. Nepotrebne operacije, zračenje ili kirurški zahvati uzrokuju značajnu štetu.

Posebna prednost kolonoskopije

Ipak upravo je u odnosu na te stresne tretmane kolonoskopija posebno dobra. Jer njome se obično ne otkrivaju tumori, nego polipi u crijevima. Uglavnom su to benigne male izrasline, no u nekim se slučajevima one se mogu razviti u tumore.

Nije potrebna složena operacija, zračenje ili kemoterapija da bi se spriječila ova opasnost. Dovoljno je izrezati polipe sa stijenke crijeva i izvaditi ih. Kolonoskopija je tako jedna od rijetkih preventivnih mjera koje zapravo mogu spriječiti rak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.