Prati nas

Vijesti

Veća mirovina

Moguće je zatražiti novi izračun mirovine, uz ispunjene ovih uvjeta

Zahtjev za ponovno određivanje mirovine podnosi se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Objavljeno

|

Bračni par zaposlen je na pola radnog vremena u mirovini. Zanima ih kada će moći zatražiti novi izračun mirovine kako bi im mirovina bila veća ne temelju novostečenog staža.
ilustracija: S. Bura/mj

Brojni su hrvatski umirovljenici posegnuli za radom u mirovini, pri čemu su zadržali svoju mirovinu, a na radnom mjestu nominalno odrađuju pola radnog vremena. Upravo su oni najbrojnija skupina koja će, izdrži li dovoljno dugo na poslu, moći zatražiti novi obračun mirovine. U nastavku pročitajte tko još, osim njih, ima pravo na novi obračun.

Nakon rada na puno radno vrijeme

Novi obračun mogu zatražiti korisnici starosne i prijevremene starosne mirovine ili starosne mirovine za dugogodišnjeg osigurnika, ako se zaposle na puno radno vrijeme ili započnu djelatnost na temelju koje uplaćuju mirovinsko osiguranje. Kada tako skupe najmanje jednu dodatnu godinu staža osiguranja, mogu zatražiti ponovno određivanje mirovine, ako su ispunjeni uvjeti godina života i mirovinskog staža za stjecanje prava.

Nakon rada na pola radnog vremena uz zadržavanje mirovine

Novo računanje mirovine mogu zatražiti spomenute skupine umirovljenika, ako su se zaposlili u mirovini na način da su zadržali mirovinu i radili na pola punog radnog vremena. No, logično je, da će oni dodatnu godinu staža imati tek nakon dvije godine. Dakle, novo određivanje mirovine mogu zatražiti tek kada su tako radili dvije ili više godina.

Na temelju drugog dohotka

Dodatni staž se moći steći i na temelju drugog dohotka, recimo ugovora o djelu, a novi izračun se može zatražiti ako su uplaćeni doprinosi u cijelosti i ako je ispunjen uvjet godina života i mirovinskog staža za novu mirovinu.

Što je s braniteljima?

Omogućeno je i ponovno određivanje mirovine hrvatskog branitelja korisnika starosne, starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika i prijevremene starosne mirovine ako po osnovi zaposlenja nakon umirovljenja navrše staž osiguranja od najmanje jednu godinu i uvjete za novu mirovinu.

Što ako je najniža mirovina i dalje najpovoljnija?

Nakon prestanka zaposlenja može se ponovno odrediti najniža mirovina ako je povoljnija.  Navedeno se ne odnosi na korisnike obiteljske mirovine umjesto koje je određena najniža mirovina koji i tijekom zaposlenja do polovice punog radnog vremena zadržavaju isplatu najniže mirovine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.