Prati nas

Mozaik

Kelj i kupus

Moja supruga je postala ekstremna veganka, razmišljam o odlasku

Riječ je, rekli bi neki, o nepomirljivim razlikama koje sežu dalje od blagovaonice. Nesretan muškarac želi natrag osobu koju je oženio, no izgleda da ona nije više tu.

Objavljeno

|

Supruga je vegan, posvećena svojoj prehrani i podcastima, zanemaruje brak. Gladan sam i frustriran. Trebam li ostati ili otići?
ilustracija: S. Bura/mj

U predizborno vrijeme politički svjetonazori mogu zavaditi i inače skladne obitelji, No izbori dođu i prođu. Što kada je svjetonazorska razlika izražena svakodnevno, poput veganstva i mesojedstva pa se partneri ne mogu dogovoriti ni oko osnovnih stvari poput zajedničkog ručka?

Jednu takvu situaciju i posvemašnje nerazumijevanje među supružnicima opisao je jedan učitelj u pismu kolumnistici Abigail Van Buren čije savjete i razmišljanja prenose brojni svjetski mediji. Naime, on se hrani “normalno”, dok se njegova supruga odala isključivo biljnoj prehrani.

“Supruga i ja smo učitelji od 1999. Vjenčali smo se 2011. godine. Postala je veganka 2017. To joj je pomoglo u kontroli dijabetesa i zbog toga mi je drago. Međutim, ona je veganka zbog prava životinja i po cijele dane, nakon nastave, sluša veganske podcaste“, napisao je kolumnistici nesretni suprug veganke kojoj su biljojedne audio emisije (podcast) postale važnije od braka.

Dapače, toliko je opsjednuta veganskim emisijama da im posvećuje i cijele vikende. “Po cijele dane ima slušalice u ušima i moram je potapšati da bih uopće mogao razgovarati s njom. Upravo sada sluša podcast i šalje poruke veganima na društvenim mrežama. Uopće nije ni registrirala da ja ovo tipkam”, opisuje ovu nezgodnu situaciju čitatelj.

“Volim suprugu, ali ne mogu pobjeći od frustracije što ne mogu s njom razgovarati ni o čemu. Nemamo zajedničke djece, ali odgajao sam njenog sina. Preselio je živjeti k ocu zbog njezine opsesije poslom i veganstvom. Volim je, ali frižider je pun kelja. Trebam li ostati ili trebam otići?” zaključuje pitanjem svoje pismo ovaj očajni i, čini se, gladan muškarac.

“Tapnite svoju suprugu po ramenu i zamolite je da skine slušalice. Kad to učini, razgovarajte”, posavjetovala ga je Abigail Van Buren. “Recite joj da je volite, ali i da trebate partnericu koja je spremna biti životna suputnica više nego što je to ona sada. Kažite joj da ne biste trebali tražiti dopuštenje da razgovarate s njom zbog njezine preokupacije (opsjednutosti) pocastima.”

“Ako želite hranu u kući, izađite i kupite je. A ako ona ne želi ili nije u stanju prihvatiti i prilagoditi se, pokušajte s bračnim savjetnikom prije nego pozovete odvjetnika. Brak koji ste opisali nije sretan, inače mi ne biste pisali”, zaključila je kolumnistica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.