Prati nas

Mozaik

Nasljedstvo

Nadate se nasljedstvu? Ovo je porez koji vas čeka

Porez koji ćete platiti ovisit će vrijednosti samog nasljedstva. No, postoje brojni izuzeci i slučajevi u kojima ga ne morate platiti.

Objavljeno

|

Aleksandar i sestre naslijedili su dionice, ali su nedavno saznali da moraju platiti dug preminulog strica. Članak objašnjava da prema zakonu nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja do vrijednosti naslijeđene imovine. S obzirom na jednakost nasljednih dijelova, Aleksandar i sestre solidarno plaćaju dug.
ilustracija: S. Bura/mj

Konačno vam se osmjehnula sreća pa ste u nasljedstvo dobili gotovinu, novčane tražbine i vrijednosne papire? Možda ste dobili pokretninu čija je tržišna vrijednost veća od 6.700 eura? U tom ćete slučaju najvjerojatnije morati platiti porez na nasljedstva i darove. Ovaj porez plaća se u roku od 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju toga poreza.

Kako izbjeći plaćanje poreza na naslijeđene i darovane pokretnine i novac?

Porez možete izbjeći tako da se odreknete nasljedstva ili ga ustupite u ostavinskom postupku. Tada će porez platiti osoba kojoj je nasljedstvo pripalo ili joj je ustupljeno. Porez na nasljedstva i darove plaća se po stopi od 4 posto.

Tko je oslobođen plaćanja poreza na naslijeđene i darovane pokretnine i novac?

Bračni drug, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem, oslobođeni su plaćanja ovog poreza.

Isto vrijedi i za fizičke i pravne osobe kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave daruje, odnosno daje pokretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom. Osim toga, porez ne moraju platiti ni fizičke i pravne osobe kada primaju darove (donacije) za svrhe utvrđene posebnim propisima.

Što je s nasljeđivanjem i darovanjem nekretnina?

Ako ste nasljeđivanjem ili darovanjem stekli nekretninu, ona se oporezuje porezom na promet nekretnina. Pri tome, ako se na darovane nekretnine plaća porez na dodanu vrijednost, ne plaća se porez na promet nekretnina.

Pravo na oslobađanje imate i ako ste nekretninu naslijedili, dobili na dar ili stekli na drugi način bez naknade i pripadate u jednu od izuzetih skupina.

Bračni ili izvanbračni drug, formalni ili neformalni životni partner, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem, neće platiti ovaj porez.

Također ga neće platiti ni fizičke osobe kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave daruje, odnosno daje nekretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom.

Plaćanja poreza oslobođeni su i bivši bračni drugovi, bivši izvanbračni drugovi te bivši formalni i neformalni životni partneri kada uređuju svoje imovinske odnose.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.