Prati nas

Mozaik

Oštećena je

Iločanka nakon 35 godina shvatila da joj je mirovina krivo obračunata

35 godina nakon umirovljenja, shvatila je da joj nije obračunat beneficirani radni staž na koji, kaže, ima pravo. Može li kako doći do novca koji je izgubila?

Objavljeno

|

Što učiniti kada je mirovina krivo obračunata?
ilustracija: S. Bura/mj

Snaći se u šumi propisa prilikom umirovljenja ponekad je teško, a još je teže doći do pravog savjeta na šalterima HZMO-a, jadaju nam se naši čitatelji. Što učiniti kada umirovljenik shvati da je oštećen obračunom? Ovisi, između ostalog, o protoku vremena od izdavanja rješenja.

Jedan ej takav slučaj nedavno zabilježio Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) u čije se Pravno savjetovalište javila Z.L. iz Iloka. “Koji je postupak ako je osoba već dugo u mirovini (35 godina) i naknadno je ustanovila da joj nije obračunat beneficirani radni staž za one godine kada je radila na takvom radnom mjestu u bolnici, gdje se 12 mjeseci priznavalo kao 15 mjeseci. Njezinim kolegama na istom radnom mjestu to je bilo priznato. Što sada mogu učiniti?” pita ova Iločanka.

Kako su joj odgovorili pravnici SUH-a, postupci za mirovinska prava su upravni postupci i vode se sukladno Zakonu o općem upravnom postupku. U redovnom postupku stranka koja nije zadovoljna nekim rješenjem, dakle ovdje rješenjem o mirovini, može se redovno žaliti u roku za žalbu. Poslije toga može upotrebljavati i ostale redovne pravne lijekove za pobijanje donesenih rješenja, ali uvijek u zakonskom roku.

S obzirom da je prošlo jako dugo od donošenja rješenja o mirovini, ovdje se može razmatrati samo to da li ima uvjeta za izvanredne pravne lijekove. U odredbama  članaka 123. do 132. tog Zakona propisani su uvjeti za obnovu, poništavanje i ukidanje rješenja kojima je završen upravni postupak za neko pravo, tzv. izvanredni pravni lijekovi.

Kada je postupak završen moguće je stvar ponovo pokrenuti na taj način, ali u određenim rokovima i zbog određenih razloga, dakle ne uvijek. “Budući je prošlo 35 godina od donošenja rješenja, najvjerojatnije nemate ni uvjeta za ponovno pokretanje postupka ulaganjem izvanrednih pravnih lijekova. Ako ćete formalno zatražiti na ponovnom razmatranju vašeg predmeta tada će vam biti potrebna stručna pomoć odvjetnika koji će zatražiti vaš spis iz arhiva i proučiti sve okolnosti u postupku i mogućnosti nekog novog postupka”, odgovaraju iz SUH-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.