Prati nas

Povjerljivo

‘Ne podnosim biti ni u istoj prostoriji sa svekrvom. Kako si pomoći?’

Snahi Mariji svekrva nije učinila ništa nažao, a opet, objašnjava, ne može je smisliti ni krajičkom oka. Gotovo se boji svojih osjećaja jer mržnja nije dobra za nikoga, a niti želi djeci uskratiti baku. No, ne može si pomoći i kad im se svekrva najavi, počne se sva tresti.

Objavljeno

|

Gospođa Maria otvoreno dijeli svoj izazov s neugodnim odnosom sa svekrvom. Pročitajte kako su druge žene izrazile podršku i dale korisne savjete za slične situacije. Vaša djeca zaslužuju ljubav, iako vi ne možete podnijeti svekrvu.
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Maria iskreno je progovorila o tome kako ju njezina svekrva beskrajno iritira i ne može podnijeti biti u istoj prostoriji s njom. ”Suprug mi govori da njegova mama dolazi samo kako bi provodila vrijeme s djecom i da joj to ne mogu zabraniti. No, ja nju više nikako ne mogu podnositi, poludim kad se najavi. Što mi je činiti?”, pitala je javno na platformi Quora.

Budući da nam i naše čitateljice povremeno pišu da imaju isti problem, pročitajte što su ovoj snahi odgovorili ljudi koji imaju znanja i iskustva na ovom području.

“Draga Maria, zamislite, ja se tako osjećam prema vlastitoj majci. Ono što sam odlučila napraviti po tom pitanju je da je djeci ne ocrnjujem i puštam ih da imaju odnos s njom ako to žele. I doista, moje iskustvo s mojom majkom drugačije je od iskustva koje moja djeca imaju s njom kao bakom. Ne diram u njihov odnos osim ako im krene govoriti bilo što negativno o meni i mom suprugu. Sada to zna pa šuti”, stoji u odgovoru.

S unukom si je dobra

“S mojim sinom (on je najstariji od mojih troje djece) nije uspjela ostvariti prisnost, čak ni prijateljstvo. On je previše sličan meni, a ja sam sva na svog oca, od kojeg se ona razvela kad sam imala 3 godine. Ona nikada nije preboljela njegovo zlostavljanje i zato sam joj ja odbojna, a podsvjesno i najstariji unuk. No, moje kćeri se dobro slažu s njom i bliske su si”, piše joj nadalje ova sudionica rasprave.

Potom poručuje: “Zapamtite, to što ne sviđate jedna drugoj ne znači da ona ne može voljeti vašu djecu. Koliko god vama bilo mučno što vam stalno dolazi i iritira vas, dopustite svojoj djeci da razviju odnos s bakom sve dok im ne govori ništa loše o vama. Vaša djeca oko sebe nikad ne mogu imati previše onih koji ih vole!”

“Neka vas muž izvlači”

Drugi odgovor glasi: “Kad vam dođe u posjetu, a budući da vaš muž ne vidi ništa loše u tome što njegova mama radi, ostavite ga lijepo s njegovom mamom i djecom, a vi iskoristite to vrijeme za sebe. Idite na masažu, posjetite prijateljicu, prošećite parkom, radite sve što želite, a nemate vremena jer ste stalno s djecom”, piše joj.

“Vaša svekrva će vjerojatno svog sina pitati zašto odlazite svaki put kad ona dođe u posjetu, a vi mužu recite da je majka izrazila želju provoditi vrijeme s djecom, a vi joj to vrijeme dajete od srca. Tko zna, možda će ona uvidjeti da ipak ne želi biti toliko dugo s djecom, pa će skratiti svoje posjete.”

“To bi značilo da ste postigli cilj, jer će vam kraći predah od djece uvijek goditi. No, morate se držati plana i ne dopustiti joj da manipulira vama, a ako to učinite, nemate se na što žaliti jer je ova situacija nešto što vi u potpunosti možete kontrolirati”, stoji u odgovoru.

Punica ne muči mene, već moju ženu

Javio se i jedan zet koji kaže da s punicom nema problem on, već njegova supruga. “Odnos moje žene i njezine majke je potpuno poremećen. Mogao bih napisati knjigu iz psihologije s tezama koje proizlaze iz njihovog odnosa. Što se mene tiče, prema meni je uvijek u redu, bolja nego prema vlastitoj kćeri. Njezina ljubav prema unucima je neupitna, tako da vam mogu sa sigurnošću reći da svekrvino loše ponašanje prema vama ne znači da gaji gorčinu i prema unucima”, odgovara on.

“Nikad nisam djeci branio da provode vrijeme s bakom. Mogu vam reći da mi se to vratilo, jer smo često bili primorani ostavljati ih s njom. Stoga, dok god je normalna prema djeci i ne govori im ružno o vama, pustite je s unucima. Ako joj možete vjerovati toliko da ih pustite nasamo, vi svakako ne oklijevajte nekud otići dok je kod vas”, piše ovaj suprug, otac i zet.

Na poveznici ispod napišite nam i svoje mišljenje na temu obiteljskih odnosa.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.