Prati nas

Vijesti

Nepravda

Potpisao sam jer 700 eura nije mirovina, to je socijalna naknada

Od vlade traže hitno povećanje mirovina i zaustavljanje siromaštva; poboljšanje modela usklađivanja mirovina i ukidanje diskriminacije umirovljenika.

Objavljeno

|

Peticija za veće mirovine. Gdje se može potpisati?
ilustracija: S. Bura/mj

Peticija “Veće mirovine odmah” do sada je prikupila 4.000 potpisa umirovljenika i onih koji će to tek biti. Akciju Sindikata umirovljenika Hrvatske, mahom su poduprli potpisnici iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Pule.

Podsjetimo, peticija pred Vladu RH stavlja tri zahtjeva: hitno povećanje mirovina i zaustavljanje siromaštva; poboljšanje modela usklađivanja mirovina; ukidanje diskriminacije umirovljenika. Građani je mogu potpisati i online na ovoj poveznici. U nastavku donosimo izjave potpisnika koji objašnjavaju zašto su svoje ime stavili pod ove zahtjeve.

“Moja supruga je rodila troje djece i nije mi jasno zašto su moja djeca manje vrijedna. To je čista diskriminacija, a po Ustavu smo svi jednaki”, upozorava na tešku nepravdu Trifun iz Splita koji je također potpisao peticiju Sindikata umirovljenika Hrvatske. Naime, njega i suprugu “žulja” to što na majčinski dodatak pravo imaju samo majke koje su se umirovile 2019. godine i kasnije.

“Zakinuti smo stvaranjem dodatnih mirovinskih stupova kojim su se smanjila sredstva u prvom mirovinskom stupu, a tim sredstvima se bogate banke i država. Naši prethodnici su odlazili sa mirovinama koje su se obračunavale prema deset najboljih godina što mi koji smo odlazili kasnije u mirovinu nismo doživjeli. Mislim sa sam ja osobno oštećen najmanje 30 posto manjom mirovinom”, navodi razlog potpisivanja peticije Branko iz Zagreba.

“Kao diplomirani inženjer elektrotehnike sa punim radnim stažem imam 560 eura mirovine”, iznosi kratko Dalibor iz Zagreba, dok Mirica iz Zadra kaže: “Jer sam ne svojim izborom potjerana u mirovinu. Jer ću penalizaciju (iako nisam sama odabrala mirovinu) po sadašnjem zakonu plaćati i nakon što ispunim uvjet za starosnu, a radnog staža imam 34 godine i VSS. Jer je mirovina od 500 ili 600 eura sramotna i ponižavajuća za osobe koje su više od pola svog života vrijedno radile. O onim nižim neću jer nemam riječi. Jer je dosta više toga da bilo koji umirovljenik kopa po kontejnerima. Mogla bih nabrajati do sutra.”

“Mirovina od 700 eura, nakon stvarno odrađene 34 godine staža i VSS-om besramno je preniska. Fakultet sam završio 1988. godine! To se ne može zvati mirovinom, nego socijalnom naknadom! Primjerice, jedan kvalificirani tokar u Sloveniji za 37 godina rada kod obrtnika ima mirovinu od 950 eura”, napisao je Jadre iz Zagreba.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.