Prati nas

Mozaik

Novac

Što učiniti s povratom poreza? Donosimo pet sjajnih savjeta

Povrat poreza je sjajna prilika za poboljšanje vaše financijske situacije. Evo nekoliko mudrih načina za korištenje tog novca.

Objavljeno

|

Koliko se iz hrvatske plaće može staviti na štednju?
foto: Puurchantal/Pixabay

Povrat poreza pravo je veselje, kao božićnica u kasno proljeće ili rano ljeto. No što učiniti s tim novcem, a da bude mudro i pametno iskorišten? Umjesto na frivolne kupovine nepotrebnih stvari, pokušajte s tim dobitkom poboljšati svoju financijsku situaciju.

Vratite dugove

Ako imate dugove, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti s povratom poreza je zatvoriti dugovanja. Posebno ako se radi o kreditnim karticama s visokim kamatama koje omogućuju obročne otplate duga.

Uložite, ma koliko mali iznos bio

Držanje novca na štednim računima više nije dobra opcija zbog niskih prinosa. No uz malo financijske pismenosti i volje za učenjem, možete iskoristiti neku od aplikacija virtualnih banaka (riječ je o pravim bankama registriranim u EU) putem kojih možete oročavati novac uz veće kamate, investirati u dionice, kriptovalute ili zlato. Uglavnom, krenite s malim, učite puno i zaradite još više.

Stavite u fond za hitne slučajeve

Ako nemate fond za hitne slučajeve, iskoristite povrat poreza da biste ga osnovali. Većina financijskih stručnjaka preporučuje da u fondu za crne dane imate količinu novca s kojom možete preživjeti tri, a najbolje šest ili više mjeseci. Takav fond dobar je za liječenje financijske tjeskobe i straha od nagle promjene financijskih okolnosti.

Uložite u dom

Iznos povrata poreza može varirati. Možda će biti manje od 100 eura, a moglo bi biti 1.000 i više. Bez obzira na veličinu povrata, možete ga iskoristiti za povećanje vrijednosti svog doma, što će se isplatiti kada ga i ako ga jednog dana odlučite prodati. Ličenje zidova, popravljanje instalacija, ugradnja energetski efikasnog osvjetljenja ili sanacija stolarije, dobri su načini za podizanje vrijednosti stambenim kvadratima.

Investirajte u zdravlje

Ako ste sve ranije već pokrili, povrat možete investirati u zdravlje A znamo da je ulaganje u zdravlje jamac izbjegavanja još većih troškova zapuštenog zdravlja. Ovisno o veličini povrata, možete se učlaniti u teretanu. Dakako, možete kupiti sobni bicikl, traku za trčanje, spravu za veslanje… No budite svjesni da kupovina istih nije dovoljna. Morate se moći natjerati da ih redovito koristite.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.