Prati nas

Mozaik

Životna mudrost

Stogodišnji direktor i danas sve radi sam, otkrio je tajnu svoje vitalnosti

Čini se da je Roy Cohen (101) pronašao dobar životni balans. U životu je imao sve što mu je bilo potrebno, no ništa mu nije palo u krilo samo od sebe.

Objavljeno

|

I. Roy Cohen, stogodišnjak i bivši CEO, dijeli lekcije o dugovječnosti. Od ambicije do mediteranske prehrane, otkrijte tajne njegovog dugog i zdravog života.
ilustracija: S. Bura/mj

Kada je I. Roy Cohen rođen te 1922. godine, seoska kuća njegovih roditelja nije imala tekuću vodu ni električnu energiju. Drvena peć u kuhinji grijala je cijelu kuću, zahod je bio u dvorištu.

“Bilo je teško živjeti”, rekao je za Business Insider. No, njegovo djetinjstvo potaknulo ga je da stremi boljemu. “Sjećam se kako sam nosio kante vode do kokošinjaca, po jednu u svakoj ruci. Bilo je hladno. Sam sebi sam rekao da neću tako živjeti cijeli život.” I nije.

Cohen, imigrantsko dijete, pohađao je školu sa samo jednom učionicom, ali je dobio stipendiju za poljoprivredni fakultet. Stipendija je pokrivala samo hranu i smještaj, no je stekao diplomu iz mikrobiologije i magisterij iz biokemije i nutricionizma. Farmaceutska tvrtka zaposlila ga je za plaću od 3.900 dolara godišnje. Oženio se, dobio je troje djece i postao izvršni direktor druge farmaceutske tvrtke.

U listopadu 2023. proslavio je 101. rođendan i još uvijek je kod kuće. U dobrom je zdravlju. Upravlja svojim financijama, nadgleda renovacije na kući i zanima ga filozofija. “Održavam se u formi, mentalno i fizički”, rekao je dodavši da je tijekom dugog života naučio niz lekcija o dugovječnosti. U nastavku donosimo neke od tih lekcija.

Budi ambiciozan

Krenuo je od nule da bi postao izvršni direktor. Preuzeo je rizike u svojoj karijeri. Iz odjela istraživanja prešao je u marketing iste tvrtke, iako nije imao marketinškog iskustva. Radio je ukupno 55 godina u tri kompanije.

Putovao je svijetom i zbog posla i zbog užitka, a umirovio se u 82. godini života. “Ideja ranog umirovljenja je strašna. To guši čovjeka“, rekao je nakon gotovo šest desetljeća staža. Tajna ispunjujuće karijere i dugovječnosti, za njega je izlazak iz zone komfora. “Ako nešto jako želiš, ako osjećaš da nešto nije u redu i treba ti promjena, naći ćeš način”, dodao je.

Radi na međuljudskim odnosima

Cohen, koji je imao sedmero braće i sestara, kaže da je naučio složiti se s drugim ljudima, često iz nužde. “Nemaš izbora osim da shvatiš kako ostati stabilan”, rekao je. “Ako živiš s hrpom drugih ljudi, ne možeš se ponašati divlje i sebično kao da si jedina osoba u obitelji.”

Njegov prvi brak je poništen nakon manje od godinu dana. Bilo je tužno, prisjetio je, ali mu je to iskustvo pomoglo da ponovno razmotri ideju o životnom partnerstvu. Bio je oprezan, ali je pravu ženu pronašao u svojoj drugoj supruzi, Joan, učiteljici, koja je preminula prije šest godina u dobi od 83 godine.

“Trebalo je vremena da se prilagodimo jedno drugome, ali, kao u svim drugim stvarima, trud i dobra komunikacija su nužni.“ Poticao je mlađe ljude da čine isto. “Trebate imati otvoren um i slušati tuđe mišljenje.”

Slijedi mediteransku prehranu i svakodnevno hodaj

Cohen misli da je njegova dugovječnost genetski uvjetovana. Njegov otac i majka preminuli su u dobi od 86, odnosno 90 godina. Ipak, rekao je da je slijedio neka jednostavna pravila tijekom cijelog života.

Ovaj stogodišnjak, koji kaže da su mu jedini zdravstveni problemi vezani uz prostatu, poklonik je mediteranske prehrane, popularne među bogatim izvršnim direktorima poput Jeffa Bezosa, koji za doručak jede hobotnice i ribe. I milijarder iz sektora tehnološkog biohakiranja Bryan Johnson također slijedi ovu dijetu i prodaje vlastito maslinovo ulje „za dugovječnost“. Ova prehrana sadrži relativno pristupačne sastojke koje je lako pripremiti.

Cohen izbjegava prerađenu hranu i meso u korist svježe ribe, povrća i maslinovog ulja. “Ako želim grickati, grickam komad cvjetače, mrkve ili crvene paprike. Jedem puno kupusa i salate.”

Osim toga, od djetinjstva je fizički aktivan. Kao dijete je na farmi dizao teške bale sijena, a danas njegova rutina uključuje 20 minuta vježbi za noge dok sjedi na krevetu svako jutro. Također radi “krugove” po stanu. “Svakog dana napravim ih barem 60”, dodaje.

Održavaj mozak

Osim toga, sam vodi svoje financije, sam popunjava porezne prijave, rješava probleme prije nego se pojave. “To mi održava um u formi“, objašnjava navodeći da uvijek ima neki projekt u tijeku. Nedavno je preuređivao dvorište i obnavljao krov svoje kuće te postavljao rasvjetu na drveće. Kad je zauzet poslom, sretan je, dodaje.

No ne zaboravlja ni važnost pozitivnog razmišljanja. “Ljudi dopuštaju da ih stvari koje nisu toliko važne povuku”, rekao je. “Ali ne možete si dopustiti da budete ljuti ili ljubomorni cijelo vrijeme.” Uz to, i duhovnost mu je pomogla da se usmjeri. “To ne mora biti organizirana religija, ali je važno barem pokušati shvatiti što pokreće svijet“, zaključio je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.