Prati nas

Povjerljivo

podcijenjen posao

Trgovkinja Morana: ‘Prodajem, čistim i liječim tuđe frustracije za 670 eura’

Više od 35 godina rada u trgovini iza sebe ima naša čitateljica Morana – još uvijek, kaže, voli svoj posao. Iako psihički i fizički težak, njezin je posao, piše nam, nedovoljno cijenjen i daleko, daleko potplaćen. Apelira stoga na sindikate i vlast da se pozabave i trgovačkim radnicima.

Objavljeno

|

Gospođa Morana, trgovkinja s osmijehom i suzama u srcu, suočava se s radnim izazovima i nepravednom plaćom od 670 eura. Kroz 35 godina, trgovci postaju psiholozi, čistači, sve za minimalnu nadoknadu. Sindikati šute dok se Morana pita, kad će trgovci dobiti zasluženo priznanje i pravednu plaću?
ilustracija: S. Bura/mj

Ima dana kad gospođa Morana na poslu mora biti i u 4 ujutro, bez obzira gdje stanuje odnosno koliko mora putovati do posla i postoji li u to doba noći uopće javni prijevoz. No, nakon tri i pol desetljeća na poslu trgovkinje, još s osmijehom dočekuje kupce. Plače tek u sebi, kaže, ne toliko zbog težine posla koliko zbog krajnje nepravedne i podcjenjivačke plaće od 670 eura.

“Za nas prodavačice nitko ne pita i ne pokreće borbu za naše plaće. Mi smo trgovci oduvijek najmanje plaćeni za svoj rad, a povećanja dobivamo samo kad raste minimalna plaća. Nikada nisam podcjenjivala niti jedan posao, ali želim reći da smo i mi završili škole, netko više netko manje, i velika većina nas voli svoj posao”, ističe naša čitateljica Morana.

Više od prodavačice

Kako objašnjava, nisu ona i njezini kolege samo nasmijani prodavači. “Mi smo i psiholozi za raznorazne frustracije, čistači, fizički radnici, udisači raznih mirisa poput urina, znoja, zadaha. Šutke očistimo kad nekome pukne crijevo od katetera i tako hoda po trgovini, a pobjegne im i štošta drugo. Na sve to od nas se uvijek očekuje osmjeh na licu i dobro raspoloženje. Sve smo mi to za 670 eura“, ukazuje na cjelokupnu problematiku i mizerna primanja s kojima se danas ne može živjeti.

Donedavno je s ovim primanjima mukotrpno školovala sina. “Moj sin ima 19 godina i upravo je počeo raditi, ima istu plaću kao ja koja radim već 35 godina. Toliko o trgovačkim plaćama. A radim svaki dan minimalno osam sati, često i više. Naši sindikati šute, je li to za njih sve u redu? Pita li se itko u ovoj državi kako s ovim primanjima uspijevamo plaćati režije, podstanarstvo, s čime školujemo našu djecu? I kako još uvijek skupimo energiju za biti nasmijani na poslu?” pita javno naša čitateljica Morana.

“Kad ćemo doći na red?”

Doći će, svjesna je i ona, jednog dana i mirovina. S ovakvim minimalnim primanjima, i mirovina će biti minimalna, mala čak i da izdrži raditi pet desetljeća. Vidi stoga da je vrijeme, piše nam, za promjene i u ovom sektoru.

“Stalno su u prvom planu liječnici, učitelji, profesori, a ja evo pitam hoće li će ikad na red doći i trgovci”, napisala je revoltirano gospođa Morana. Iz pisma se može iščitati da duboko u sebi voli svoj posao i ne bi ga ni trebala mijenjati jer ga živi već 35 godina. Stekla je apsolutno iskustvo, volje i želje joj ne nedostaje, samo želi plaću koja bi bila dostojna uloženog truda, vremena te stečenih vještina i znanja.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.