Prati nas

Mozaik

FIRE

U penziju je otišao s 36 godina, znao je da ne želi robovati karijeri

Umirovio se u svibnju 2023. godine, otprilike 10 godina nakon što je prvi put počeo zarađivati. On je samo jedan pripadnik takozvane FIRE generacije.

Objavljeno

|

Yaron Goldstein, mladi ulagač koji je svojim štedljivim pristupom postigao financijsku neovisnost. Kroz karijeru u tehnološkim i konzultantskim firmama, planirao je stabilan prihod za mirovinu. Ulagao je mudro, usmjeravajući novac prema dugoročnim ciljevima, a izbjegavao nepotrebne troškove poput automobila. Slijedeći "pravilo 4 posto", ostvario je umirovljenje 2023. godine.
Yaron Goldstein (foto: Facebook)

Yaron Goldstein imao je 25 godina kada je odlučio krenuti putem financijske neovisnosti. Radio je na doktoratu iz računalne matematike u Berlinu, svom rodnom gradu. Tijekom istraživačkog staža u New Yorku 2010. godine, povezao se s investicijskim savjetnikom s Wall Streeta koji će postati njegov neslužbeni mentor.

Taj mentor dao mu je popis onoga što smatra lektirom. Popis je uključivao “Četverosatni radni tjedan” Tima Ferrissa i “Izuzetne” Malcolma Gladwella. Čitanje ga je navelo na razmišljanje o tome kako su novac i sreća povezani. “Ovaj tip prilično dobro argumentira. Možda stvarno za 40 godina neću biti lik koji želi cijeli život posvetiti karijeri”, pomislio je nakon čitanja Ferrisove knjige, prenosi Business Insider.

Mladi ulagač

Tijekom sljedećih deset godina, Goldstein je radio u Boston Consulting Group, Googleu i Meti. Karijera ga je vodila od Tel Aviva i Zuricha do Mountain Viewa u Kaliforniji. No njegov krajnji cilj bio je ne brinuti se zauvijek zbog novca.

Što se ulaganja tiče, počeo je sitno. Kada je dobio prvi posao kao postdoktorand na Sveučilištu u Berlinu, počeo je odvajati nekoliko stotina eura svaki mjesec. Goldsteinov prvi posao izvan akademskog svijeta bio je rad u BCG-u u Berlinu. Tada je već odvajao između 1.000 i 1.500 eura mjesečno.

U ljeto 2017. godine, četiri godine nakon što je krenuo putem financijske neovisnosti, Goldstein je ugrubo osmislio plan za mirovinu. Želio je imati stabilan, bezrizičan prihod od 5.000 eura mjesečno za život tijekom mirovine.

Živio je na oko dvije trećine svojeg prihoda na početku karijere, a kasnije je smanjio troškove na oko 50 posto prihoda. Sve godišnje bonuse i dionice koje su bile dio njegove plaće stavljao je sa strane. Držao je oko 10.000 eura na bankovnom računu, a sve drugo je ulagao u dionice.

Štedljiv

U sedam godina od početka znanstvene karijere više je nego udvostručio svoju plaću. Do 2020. godine, zarađivao je oko 330.000 eura godišnje Kako mu je plaća rasla, sve više novca usmjeravao je prema mirovini.

U svemu tomu bio je orijentiran na ono što mu pruža sreću i izbjegavanje inflacije životnog stila. Prije bilo kakvih kupovina, pitao bi se: “Postoji li nešto drugo što bi me zadovoljilo na sličan način za trećinu ove cijene?”

Kao primjer naveo je svoju strast prema zelenom čaju. “Čak i ako kupim luksuzni čaj koji košta 50 dolara za 50 grama, to je na kraju mjeseca još uvijek jeftinije od svakodnevne kave u Starbucksu. A istovremeno imam nešto puno ekskluzivnije u svom životu što mi pruža više zadovoljstva”, objasnio je.

Nije trošio na automobile

Nikada nije kupio automobil jer Berlin i Zurich, gdje je proveo veliki dio svoje karijere, imaju odličan javni prijevoz. “Nisam imao taj veliki ili potencijalno ogroman trošak i mogao sam taj novac uložiti na burzi”, rekao je o svojoj odluci da ostane bez automobila.

Priznaje i da je sreća odigrala ulogu u njegovom ulagačkom početku. Bio je rani investitor u Teslu u koju je uložio velik dio svoje financijske imovine, a dionice su porasle nakon lansiranja Modela X. Osim toga, dosta godina proveo je u Švicarskoj u kojoj su porezi vrlo niski.

Pristup mirovini

Umirovio se u svibnju 2023. godine, otprilike 10 godina nakon što je prvi put počeo zarađivati. Danas slijedi “pravilo 4 posto”, koje je uobičajeno u FIRE zajednici koja teži financijskoj neovisnosti i što ranijem umirovljenju. To pravilo sugerira da se u svakoj godini mirovine može povući oko četiri posto mirovinskog portfelja, no računica se mora prilagoditi očekivanoj dužini uživanja mirovine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.