Prati nas

Povjerljivo

Manipulacije

‘Htjela sam se družiti s njom, ali majka samo želi da je vozim u crkvu. Što napraviti?’

Nije željela majku voziti u crkvu pa je slagala da ima sastanak. Sada se pita je li bila pregruba i treba li popustiti. Naime, ovo nije prvi puta da se majka nečasno odnosila prema njoj.

Objavljeno

|

Čitateljica otkriva kroz pismo da se osjeća manipuliranom od strane majke koja često koristi lukavost umjesto izravne komunikacije.
ilustracija: S. Bura/mj

Ponekad stariji ljudi misle da mogu lukavošću natjerati djecu da čine ono što ta djeca ne žele činiti. Umjesto izravne komunikacije i izricanja vlastitih potreba i želja, a nakon čega slijedi dogovor ili kompromis, sve često završi sa ogorčenjem i optužbama.

Svjedoči o tome pismo čitateljice koja se potpisala pseudonimom Nasamarena, a koje je poslala na adresu Amy Dickinson, kolumnistice i životne savjetnice čije odgovore prenose mediji diljem svijeta. Riječ je o kćeri koja je umjesto druženja s majkom dobila gorak okus manipulacije.

“Živim četiri sata vožnje od moje majke. Ona je udovica i živi sama. Uskoro ću joj, zahvaljujući poslu, biti tjedan dana u blizini. Zato sam je u nedjelju planirala izvesti na rani ručak”, piše čitateljica nezadovoljna činjenicom da ju je majka pitala želi li s njom ići u crkvu.

“Prevedeno, to na njenom jeziku znači da želi da je odvezem u crkvu prije ručka. Iako nemam ništa protiv crkvenih učenja, ne želim ići. Ali majka nije prihvaćala ne kao odgovor tako da sam joj na kraju slagala da imam sastanak u nedjeljno dopodne”, nastavlja.

Čitateljica kaže da se osjeća pritisnuto i izmanipulirano, ali to nije prvi puta. “Jedan događaj mi je ostao u sjećanju. Kad smo je moj suprug i ja planirali izvesti na rođendansku večeru, također nas je pokušala nasamariti. Dakle, vozili bismo četiri sata da je izvedemo van. Ali smo dan ranije saznali da je iza naših leđa na tu večeru pozvala i moju sestru i njenog muža s kojima nismo dobri. Na kraju smo ostali kod kuće”, prisjeća se još jedne epizode u kojoj majka nije bila sklona dogovoru i kompromisima.

“Čini se da ne mogu prijeći preko toga da me je prevarila i manipulirala mnome. Vjerojatno sam ljuta više nego trebam biti. Imam i osjećaj krivnje zbog cijele stvari. Imate li kakav savjet? Trebam li pokleknuti i odvesti je u crkvu? Ako sam tvrda srca, molim vas, recite mi”, zaključuje svoje pismo čitateljica koja se potpisala pseudonimom Nasamarena.

Akcija i reakcija

“Vaša majka izaziva takvu reakciju u vama zato što je manipulatorica, barem kad ste vi u pitanju”, odgovorila je kolumnistica Dickinson. “Međutim, ponekad starija žena jednostavno želi ići u crkvu pa će pribjeći lukavosti kako bi tamo stigla. Zar se ne sjećate kako je bilo vama kad ste bili tinejdžerica bez automobila i uvijek ste morali žicati prijevoz?”

“Ali, ponavljam, ponekad starija žena jednostavno želi ići u crkvu. Vaš bijes je veći no što bi trebao biti jer očekujete manipulaciju. Usput, vaša laž da imate ranije dogovoreni sastanak je također podmukla”, nastavlja Dickinson koja ipak misli da bi čitateljica trebala majku odvesti u crkvu.

“Odvedite je i pričekajte vani”

“Možete je pričekati u automobilu ili u dvorani za druženje dok služba ne završi. Također biste trebali istražiti postoji li u vašoj župi neka usluga koja prevozi starije ljude do crkve. U tom slučaju vaša majka ne bi morala manipulirati s vama nedjeljama.”

“Nakon crkve, trebali biste se potruditi razgovarati s majkom vrlo iskreno o tome što se dogodilo na njezin rođendan. Koristite izjave koje je neće optuživati, već govore iz ‘ja’ pozicije o tome kako je to utjecalo na vas. Budite pristojni, iskreni i autentični u pogledu toga kako ste se zbog toga osjećali”, zaključuje kolumnistica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.